Umjetnost je živa stvar koja ne podnosi uobičajenost

Eugen Borkovsky i Doriano Labinjan na otvaranju izložbe
Eugen Borkovsky i Doriano Labinjan na otvaranju izložbe

U Galeriji "Aleksandar Rukavina" u Brtonigli predstavljanjem projekta "Prostori vremena" obilježeno je 50 godina Grožnjana-Grada umjetnika i spomen na 30 godina od smrti Aleksandra Rukavine koji je djelovao u Brtonigli.

Nakon što je pozdravio goste i uzvanike Doriano Labinjan, načelnik Općine Brtonigla, podsjetio je na Rukavinin život i djelo. Aleksandar Rukavina (1934. - 1985.) je 1958. godine diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, bio je suradnik Majstorske radionice Vanje Radauša, a njegova figurativna i apstraktna skulptura, pretežito komornoga karaktera, obilježena je sažimanjem oblika, artikuliranim volumenima i traženjem izražajnosti u obliku i materijalu. Od 1962. do 1969. u Bujama je radio kao učitelj likovnog odgoja u osnovnoj školi i gimnaziji, a od 1971. živio je i radio u Brtonigli. On je 1965. u Grožnjanu pokrenuo likovnu koloniju i revitalizaciju mjesta kao "Grada umjetnika".

Hommage velikom umjetniku

Kustos projekta Eugen Borkovsky je predstavljajući "Prostore vremena" rekao da je ovaj projekt tijekom lipnja ove godine, u nešto proširenom izdanju, bio predstavljen je u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu. Uz njega je tada bila predstavljena i selekcija radova iz opusa Aleksandra Rukavine, glavnog inicijatora revitalizacije Grožnjana 1965. godine.

"Sada mi, iz Grožnjana, dolazimo u umjetnikov nekadašnji atelijer u povodu obilježavanje 30. godišnjice od njegove smrti", rekao je Borkovsky. Ovo je, dodao je, "simboličan hommage velikom umjetniku, a čast je što se projekt predstavlja u okruženju ispunjenom Rukavininim radovima, u prostorima memorijalne galerije u Brtonigli, koja nosi njegovo ime."

U projektu "Prostori vremena" sudjeluju autori: Viktor Bernik, Darko Brajković Njapo, Bojan Dolenec, Diana Drča, Arna Hadžialjević, Evin Hadžialjević, Tijana Jana Pavić, Simon Pavlinc, Blaž Pirnat, Dijana Rajković, Relja Rajković, Asja Vasiljev, Igor Vasiljev, Marko Zelenko i Martin Zelenko.

Borkovsky je podsjetio kao ovaj projekt ujedinjuje djela koja različitim medijima obrađuju doživljaj, značenje, interpretaciju, suvremenog, povijesnog trenutka viđenu iz pozicije autora. Pri selekciji, prednost su, rekao je, dobili radovi koji problematiziraju, a ne samo ilustriraju temu. Dok broj zastupljenih tehnika selektiranih radova skoro da odgovara broju zastupljenih autora, a to su slikarstvo, crtež, grafika, skulptura, objekt, instalacija, asamblaž, kolaž, video, fotografija, pa i izvedbene umjetnosti- performansi. Materjal je također šarolik od papira, kamena, gline, metala do tijela izvođača.

Potpora projektu

- Uostalom "Prostori vremena" najbolje svjedoče o još uvijek svježoj i aktualnoj likovnoj sceni Grožnjana "Grada umjetnika" na način na koji ga je prije pola stoljeća Rukavina bio zamislio. Međutim, umjetnost mora ići uvijek dalje, mijenjati pojmovanja, rušiti ustaljeni redoslijed, pravila, konvencije, stoga ovaj projekt i njegov život nas prisjećaju da je umjetnost živa stvar i da ona ne podnosi uobičajenost. Uvjeren sam da bi i Aleksandar Rukavina, da je s nama, bio zadovoljan, poručio je Borkovsky. Na kraju je zahvalio domaćinima općini Brtonigla i Turističkoj zajednici Brtonigla, općini Grožnjan i gospođi Riti Počekaj na podršci i pomoći pri realizaciji ovog projekta. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter