Umjetnost boja, okusa i mirisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troje kuhara užurbano prži, miješa, sotira, ukuhava i dekorira jela, dok tridesetak gostiju za stolovima pomno prati njihov rad i sprema se za degustaciju vrhunskih kulinarskih kreacija. To je kratak prikaz Vinistra Gourmet Cooking Showa, kuharskog spektakla koji se ove godine drugi put održao u sklopu istoimene izložbe vina i tijekom kojeg su svoja umijeca u pripremanju razlicitih delicija pokazali šefovi kuhinja nekih od najboljih istarskih restorana i hotela. Cijeli je dogadaj zamišljen interaktivno, uz komentare i mišljenja publike te pojašnjenja kuhara o pojedinim namirnicama i njihovom nacinu pripremanja.

U ovoj se lepezi našao i Zdravko Peric, dobro poznati majstor ars culinarie, jedan od prvih Hrvata nositelja diplome prestižne pariške Le Cordon Bleu akademije, jedne od najpoznatijih svjetskih kulinarskih škola. Gurmani u Istri tek ce ga imati prilike upoznati za dva mjeseca kad se otvori Kempinski Hotel Adriatic u Savudriji, gdje je ovaj vrsni kuhar s dugogodišnjim iskustvom diljem Europe i SAD-a glavni chef. Neke od svojih delicija predstavio je publici Gourmeta, a meni od cetiri slijeda bazirao je, kako kaže, na tradicionalnoj istarskoj kuhinji s novim, modernim štihom. U pripremi jela Pericu su asistirali kuhari Marin Altin i Petra Jelenic, a pocelo se s kroketima od bakalara i umakom od crvene paprike.

- Bakalar se pomiješa s krumpirom, dodaju se cešnjak, jaja i, vrlo bitno, mrvice od svježeg kruha. Oblikuju se kroketi i sve se poprži i poslaže na pjenicu od crvene paprike te se doda sol i papar, objašnjava Peric recept. Kroketi imaju intenzivan miris i okus s kojim se sljubljuje snažan cvjetno-vocni karakter Matoševiceve malvazije Alba. Slijede ravioli punjeni mesom jastoga, skutom i vanilijom, poslagani na umaku od graška kojemu okus pojacava maslinovo ulje s tartufom. Kombinacija je to koja ce svojim intenzivnim okusima naici na simpatije ljubitelja jacih aroma. Ovo je jelo takoder pratila malvazija, ali ovaj put Kozloviceva Akacija, odstajala u bacvama istarskog bagrema, uravnoteženo i harmonicno vino u kojem dolaze do izražaja svježina i lagana slanost.

Temelj glavnog jela bio je peceni file boškarina posut ružmarinom, majcinom dušicom, mažuranom i peperoncinom. Izgled (i okuse) upotpunio je restani krumpir s cešnjakom, blitvom i pinjolima te pomalo egzotican okus suhih šljiva umotanih u domaci pršut te prženih na ulju. Posebnost ovog slijeda su krupna zrna soli. Peric dodaje da je sol vrlo bitna, a u ovom slucaju ne smije se dozvoliti da se otopi, vec do gosta mora doci u krupnim zrncima. Dobra kapljica uz ovaj slijed je Degrassijev cabernet sauvignon, mekano vino intenzivna okusa s notama šumskog voca, zacina i vanilije.

Za desert gosti su se zasladili Formentonom, odnosno palentom s kandiranim vocem, uz kremu od skute te umakom od bijele cokolade, tartufa i jagoda, a sve ukrašeno suhim koricama naranci posutim krupnim šecerom. Uz desert ide slatko vino, a ponuden je Kozlovicev muškat ugodne svježine i strukture te mirisa bazge.

- Kuhanje je umjetnost u kojoj treba znati izbalansirati boje, okuse i mirise. Hrana je zapravo percepcija, zakljucuje Peric nakon uspješno obavljanog zadatka. Raznolikost njegova menija podrazumijevala je ne samo upotrebu razlicitih vrsta namirnica, nego i razlicite vrste jela te korištenje pomno odabranih zacina, ciji je konacni rezultat prava umjetnicka kreacija. Otmjenost i poseban doživljaj cijelog dogadaja upotpunjen je vrhunskim posudem, priborom za jelo i cašama za koje se pobrinuo Radin Grand Gourmet iz Kaštelira, tvrtka za konzulting i opremanje za enogastronomiju koja je, uz udrugu Vinistra, glavni organizator ovog susreta.


Podijeli: Facebook Twiter