Umjetnošću vratiti vjeru u život

Keramički radovi udruge Liga protiv raka Pula (B. PETROVIĆ)
Keramički radovi udruge Liga protiv raka Pula (B. PETROVIĆ)

Danas je u Središnjoj gradskoj knjižnici i čitaonici svečano otvorena izložba keramičkih radova članova udruge Liga protiv raka Pula. Izloženi su radovi nastali tijekom rehabilitacijske keramičke radionice koja se održavala u suradnji s Udrugom Krater, odnosno slobodnom umjetnicom Marinom Orlić koja je radionicu vodila.  Radionicu je pohađalo desetak polaznika, trajala je godinu dana, svakog tjedna po dva sata, i za polaznike je, zahvaljujući sponzorstvu Istarske županije bila besplatna.

Kako nam je rekla Danica Kuzmanović, predsjednica Lige protiv raka, u svom radu imaju dva glavna područja djelovanja - rad na prevenciji malignih bolesti i rad na rehabilitaciji onkoloških bolesnika u sklopu koje je osmišljen i ovaj program, kojemu je ovo treća godina.

Projekt pod nazivom Terapijske radionice čiji su radovi izloženi nastao je, navela je voditeljica projekta Dorina Vlakančić, iz potrebe povećanja izbora terapijskih mogućnosti i raznovrsnosti.

- Iskustva u drugim državama pokazala da su upravo ovakve radionice bitne za razvoj kvalitete života, resocijalizaciju bolesnika i vraćanje samopouzdanja, a baratanje raznim materijalima, poput gline, na njih djeluje vrlo ljekovito, pa bolesnici postepeno vraćaju kontrolu nad vlastitim životom, navela je Vlakančić. Priliku je iskoristila da sve zainteresirane pozove na novi ciklus radionica koje kreću krajem travnja. Uključiti se mogu svi oboljeli od malignih bolesti te članovi njihovih obitelji, a prijave se primaju na broj 098/393 101. Dodajmo i to da se izložba u Gradskoj knjižnici može razgledati do 16. travnja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter