Umjetnošcu protiv straha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznimno jaka, sugestivna i nadasve intimna izložba umjetnice suocene s prolaznošcu života i karcinomom dojke postavljena je u rovinjskom Multimedijalnom centru.

Jan Ejsymontt je izložbom "Jedna od 9" snagom slike i uporabom boja razotkrila je svoj unutrašnji svijet i kao na dlanu prokazala ga kao umjetnicko djelo i upozorenje ženama da brigom i njegom vlastitog tijela mogu i moraju sprijeciti nastanak bolesti.

"Našla sam kvržicu na dojci. Nocna mora svake žene. Ti prvi dani u kojima sam pokušavala u panici, strahu i konfuziji odluciti što ciniti, okrenula sam se umjetnosti. Kad nisam mogla verbalizirati osjecaj totalne samoce i nevjerice, instinktivno sam odabrala svoje kistove", tim rijecima Jan Ejsymontt zapocinje tekst prateceg kataloga svoje izložbe.

- Jedna od devet žena koje žive u Istri suocene su s rakom dojke. Mnoge prežive, a neke ne. To je bolest koja razara žrtvu i njezinu obitelj i prijatelje. Može napasti u bilo kojoj životnoj dobi i ni jedna žena ne bi trebala biti sama u tom strahu i sumnji. Rak dojke može se pobijediti ako žena ima podršku onih koji su oko nje, ali i uz savjete i pozitivnost onih koje to znaju i koje su preživjele, porucila je na otvorenju svoje izložbe Jan Ejsymontt, engleska umjetnica i velika zaljubljenica u Rovinj.

Izložba "Jedna od 9" može se razgledati do 7. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter