Umjetnošću i kulturom do boljeg društva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu međunarodne TEH konferencije "Kultura i zajednice dijeljenja" koja će od četvrtka do subote održati u pulskom Rojcu i  okupiti 250 međunarodnih kulturnih djelatnika i 30 predavača i voditelja radionica iz cijele Europe, u ponedjeljak su događaj u Dnevnom boravku Rojca, u ime organizatora, Saveza udruga Rojca kao člana europske mreže nezavisnih kulturnih centara "Trans Europe Halles" (TEH), predstavili Irena Boljunčić Gracin, Branimir Slijepčević Brada i Danijela Poropat.

Teorija i praksa

Na TEH konferenciji će se, kako je jučer novinarima kazala Irena Boljunčić Gracin, propitkivati utjecaj umjetničkih i kulturnih centara na društvenu zajednicu, odnosno koliko umjetnost može pomoći u aktiviranju građana i stvaranju zajednica koje će biti solidarnije i demokratičnije. Program prvog dana, u četvrtak, bit će više teorijske prirode, u petak je na rasporedu praktični dio kroz radionice, a subota je interno usmjeren na samo mrežu centara.

Glavna će tema kroz trodnevni program biti razrađena u četiri podteme koje su naslovljene 'Kultura sudjelovanja', 'Dijeljenje u umjetnosti i edukaciji', 'Otvoreni prostori za dijeljenje i imaginaciju' te 'Prakse zajednica', a koje će se obraditi kroz panele i radionice.

Sposobnost mijenjanja

"Trans Europe Halles" (TEH) je europska mreža kulturnih centara koja djeluje od 1983. godine, zalažući se tada za prenamjenu industrijskih objekata u centre za umjetnost, kulturu i aktivizam. TEH danas okuplja 90 multidisciplinarnih kulturnih centara iz cijele Europe.

- Moć umjetnosti i kulture za nas je u inspirativnim, transformacijskim iskustvima koja imaju sposobnost mijenjanja ljudi, percepcija i društava, ističe se na stranici TEH-a.

Tri večeri s koncertima, izložbom, predstavom

Uz dnevni konferencijski program, organiziran je i večernji program, otvoren i besplatan za sve zainteresirane posjetitelje, kazao je jučer Branimir Slijepčević Brada. Preksutra, u četvrtak u 20 sati u dvorištu Rojca koncertom mladih violinista predstavit će se glazbeni studio Figaro koji djeluje u Rojcu; u 20.30 slijedi nastup Puhačkog orkestra grada Pule; u 21 sat u Dnevnom boravku otvara se izložba 15-ak Rojcovih autora pod naslovom "Razlika i moral", a u 21.30 slijedi DJ i VJ program kolektiva Buka noise.

U petak u 21 sat u dvorištu Rojca svjetlosnom interaktivnom instalacijom predstavit će se Visualia; u 21. 30 sati nastupa zbor Nešpula, nakon čega slijedi after party uz DJ-a Teddyja Leea. U subotu u 20 sati u dvorištu nastupa pulski breakdance studio AB Original, a u 22 sata slijedi koncert pulske grupe Urar i riječkog benda My Buddy Moose, nakon čega slijedi after party uz DJ Filja. U međuvremenu, u 21 sat na trećem katu Rojca, u prostorijama kazališta Dr. Inat na rasporedu je njihova predstava "Amanet". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter