Umjetno krzno - kopija bolja od originala


Konačno su svi zadovoljni. I aktivisti i elitisti. Krzno je opet u modi, ali ne ono pravo. O da, dizajneri su ipak shvatili da više nema smisla masakrirati činčile ili čak fetuse čija je količina na bundi proporcionalna s količinom na bankovnom računu.

Iako su prošle sezone, kao i sve u domeni luksuza koji paradoksalno raste s ekonomskom krizom, bunde vladale modnim pistama, ove su sezone dizajneri promijenili filozofiju i postali etički korektni kada je krzno u pitanju. Baš svi, i oni koji obožavaju krzno, ali i dizajnerski ekološki puristi došli su na svoje.

Već početkom godine Stella McCartney je na reviji za jesen/zimu 2015./2016. u New Yorku poslala manekenku u prekrasnoj dugoj mongolskoj bundi. Stella i krzno? Svi su se zaledili... Nespojivo, neostvarivo... modna je to anatema. Što se dogodilo Stelli, je li u potrazi za profitom pobila samu sebe, pitali su se njezini sljedbenici koji ne nose ništa što je kožno i krzneno.

Ni u ludilu, tehnologija radi svoje te su nove umjetne bunde dovoljno lijepe i dovoljno tople da je i Stella pronašla svoj komad koji zadovoljava onu dozu glamura i luksuza koju krzno nosi u sebi, a u Stellinom slučaju i etike. Nove bunde su toliko lijepe i maštovite da ustvari nema nikakve potrebe nositi one prave, jer je gotovo nemoguće razlikovati pravu od umjetne. Konačno, zadovoljena je etika i estetika.

Uostalom i zime su sve toplije, pa tko se želi kuhati u teškoj, masivnoj i pravoj bundi. Tako će se klasičarke prikloniti decentnijim imitacijama pravih u smeđoj, bijeloj ili crnoj boji. Pomodarke ili one hrabrije, koje se ne boje tuđih pogleda, neće odoljeti bundicama jarkih boja ili pak onima u patchwork varijanti koje nikako ne mogu proći nezapaženo.

A dok vremenski uvjeti još uvijek dopuštaju kratke čupave bundice, nosite ih na običnu bijelu majicu, boyfriend ili skinny traperice i jednostavne gležnjače s visokom petom. Tako je moćno. A kad zahladi, slojevitost je pravi odabir. U ovom slučaju, modni dodaci su nepotrebni, jer bunda vodi glavnu riječ. Stvar je u toj čaroliji krzna, u osjećaju posebnosti u tom mekanom i velikom toplom odjevnom komadu.

Možda je upravo krzno posljednji dodir prestiža koji čini cijelu modu kombinaciju neprocjenjivom. Nekada je krzno zbog cijene ili neke osobne etike bilo rezervirano samo za rijetke pojedince, ali s dolaskom eko-krzna na modno tržište, dodir prestiža postao je dostupan svima... Čar krzna je što ono može izgledati ekstravagantno, ali i elegantno, samo oprez pri kupovini da ne biste izgledali kao lik iz Muppeta. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter