Umjetnim glecerima protiv globalnog zatopljenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan indijski inženjer tvrdi da je našao nacin kako zaustaviti topljenje himalajskih glecera, tocnije otkrio je kako stvoriti nove glecere.

Chewang Norphel (76) do sada je napravio 12 glecera i planira do svoje smrti napraviti još pet. Do tada se nada da ce uspjeti obrazovati dovoljno novih strucnjaka koji ce nastaviti njegov rad i tako spasiti trecu najvecu ledenu kapu na svijetu. Njegovu utrku s vremenom podržava i indijski premijer Manmohan Singh koji je pozvao predstavnike država iz himalajske regije, Kine, Pakistana, Nepala i Bhutana, kako bi raspravili o tome kako sprijeciti topljenje glecera.

Veliki himalajski gleceri, ukljucujuci i kašmirski Siachenm, pune najvece rijeke ove regije koje napajaju poljoprivredna zemljišta Tibeta, Nepala, Bangladeša i Indijskog potkontinenta. Ubrzano topljenje glecera uzrokovalo je poplave koje su uništile domove i usjeve.

Chewang Norphel, Iceman iz Ladakha, vjeruje da ima rješenje za ovaj goruci problem. On je vodu koja je nastajala topljenjem glecera preusmjeravao cijevima u umjetna jezera na sjenovitim obroncima planine i tako uspio stvoriti nove. Izgradio bi branu ili nasip koji bi onemogucili oticanje vode koja bi se tijekom noci smrznula, a zbog nedostatka sunceva svjetla ne bi se stigla tijekom dana otopiti. Voda bi ostala smrznuta do ožujka nakon cega bi se novi gleceri poceli otapati i ulijevati u rijeke.

Za sada Norphelovi gleceri mogu skladištiti 28 317 cm3 leda, cime se može navodniti 200 hektara obradivih površina. Na ovaj projekt potaknuli su ga upravo problemi farmera, jer s godinama snježni pokrivac postaje sve tanji, a rijeke koje nestaju topljenjem glecera idu u nepovrat. Njegov rad prepoznala je indijska vlada koja ga financira sa 16 tisuca funti u izgradnji novih glecera. Vrijeme je trenutno njegov najveci neprijatelj. Distribucijom CD-a s uputama želi svoje znanje i vještine prenijeti na što veci broj ljudi kako bi se njegov rad nastavio.


Podijeli: Facebook Twiter