"Umjetniku" pet Oscara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa je slavio svojih pet Oscara koje je osvojio na 84. ceremoniji dodjele nagrada Americke akademije igranog filma. Crno-bijeli film posvecen ranom Hollywoodu dvadesetih i tridesetih godina, osim za najbolji film, dobio je Oscare za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu glazbu i kostime.

"Zaboravio sam govor", rekao je Hazanavicius primajuci nagradu iz ruku americkoga glumca Michaela Douglasa. "Ja sam najsretniji filmaš na svijetu. Zahvaljujem se financijerima, ludacima koji su pristali dati novac za ovaj film i psu Uggieju iako mislim da njemu taj Oscar ništa ne znaci. To je jako pametan pas, ali ne vjerujem da razumije ono što govorim. Toliko pametan ipak nije", našalio se Hazanavicius.

Jean Dujardin prvi je francuski glumac koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu, a do "Umjetnika" uglavnom je bio nepoznat izvan svoje zemlje. "Da moj lik George Valentin može govoriti, rekao bi 'Wow! Victorie! Genial! Merci!'" Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady". To je treci Oscar za glumicu s rekordnih 17 nominacija, od kojih su samo tri za sporedne uloge. Streep je zahvalila akademiji za svoju nevjerojatno prekrasnu karijeru kazavši: "Kada su prozvali moje ime, ucinilo mi se da je pola Amerike viknulo: 'Oh ne! Ne opet ona!', ali znate što, baš me briga."

Film Martina Scorsesea "Hugo", koji je nominiran u 11 kategorija, jednoj više od "Umjetnika", osvojio je pet "tehnickih" Oscara. Nagraden je za scenografiju, fotografiju, vizualne efekte, zvuk i montažu zvuka. Oscara za sporednu mušku ulogu dobio je Christopher Plummer za ulogu u filmu "Pocetnici" Mikea Millsa u kojem tumaci ulogu starijeg muškarca koji otkriva svoju homoseksualnu stranu te prihvaca novi seksualni identitet. Na samom pocetku dodjele Oscara nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Octavia Spencer za ulogu u filmu "Tajni život kucnih pomocnica".

Oscara za adaptirani scenarij osvojio je film "Nasljednici" Alexandera Paynea u kojem glavnu ulogu tumaci George Clooney, dok je Oscara za originalni scenarij osvojio Woody Allen za film "Ponoc u Parizu". Oscar za najbolju originalnu pjesmu pripao je Bretu McKenzieju za pjesmu "Man or Muppet" iz filma "Muppeti" koji je na dodjeli kazao: "Kao što se to dogodilo i drugim skladateljima koji su upoznali izvodace pjesama, i ja sam se iznenadio kada sam vidio koliko je žabac Kermit uistinu nizak."

Oscara za montažu dobio je film "Muškarci koji mrze žene", a za šminku "Željezna Lady". Cast vodenja ceremonije dodjele po deveti je put pripala Billyju Crystalu. Njegovi monolozi i pošalice nisu "otrovni" poput onih njegovog britanskog kolege Rickyja Gervaisa koji vodi dodjelu Zlatnih globusa, no i Crystal ima dobre autore. "Veceras uživajte jer ništa ne umanjuje bol od svjetske ekonomske krize kao gledanje milijunaša koji jedni drugima dijele zlatne kipice", kazao je Crystal.

Za skandal na crvenom tepihu prije same dodjele pobrinuo se komicar Sacha Baron Cohen koji je odjeven u diktatora, glavnog lika svog novog filma, nosio urnu s navodnim pepelom Kima Jonga Ila. Pepeo je posuo po TV voditelju Ryanu Seacrestu nakon cega je udaljen s dodjele. (Priredio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter