"Umjetnik" trijumfirao i na dodjeli Cesara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa osvojio je u petak navecer šest francuskih filmskih nagrada Cesar, medu kojima i onu za najbolji film.

Za ulogu koju je ostvarila u filmu "Umjetnik" Berenice Bejo osvojila je nagradu u kategoriji najbolje glavne glumice, a Hazanavicius je proglašen najboljim redateljem. Film je, usto, osvojio i Cesare za fotografiju, scenografiju i originalnu glazbu, objavljeno je na mrežnim stranicama francuske Akademije filmske umjetnosti.

Crno-bijeli film posvecen holivudskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina dosad je vec osvojio nagradu za najboljega glumca na festivalu u Cannesu, Zlatne globuse u kategoriji za najbolji glazbeni film ili komediju, za originalni scenariji i najboljega glumca te sedam nagrada BAFTA-e, medu kojima su i one za najbolji film, redatelja, originalni scenarij i glumca, dok je za Oscara, koji se dodjeljuje u nedjelju, nominiran u deset kategorija.

Najboljim glavnim glumcem na dodjeli francuskih Oscara proglašen je Omar Sy za film "Intouchables" Erica Toledana i Oliviera Nakachea, koji je od ukupno 13 nominacija za Cesara nagraden samo u toj kategoriji.

Najboljim stranim filmom proglašen je iranski film "Nader i Simin se rastaju", koji je nominiran i za Oscara u istoj kategoriji. Pocasni Cesar ove je godine dodijeljen Kate Winslet.


Podijeli: Facebook Twiter