Umjetnik slika arhitekturu iluzije

Fulvio Juričić i njegove slike (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Fulvio Juričić i njegove slike (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Izložba "Prozirne slike" pulskog umjetnika Fulvia Juričića, u Zavičajni je muzej grada Rovinja privukla veći broj posjetitelja, ali i prijatelja i boljih poznavatelja umjetničkog rada ovog iznimno plodnog autora, predavača u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli ali i višestruko nagrađivanog umjetnika.

"Prozirne slike", naime, kako to ističe viši kustos Muzeja, Dario Sošić, takav su tretman i zaslužile, jer je fakturom slikanja bliskom izričaju "Arte Povera" autor razvio vlastiti specifični i prepoznatljivi način izražavanja.

- Slikarski materijal je promijenjen. Više to nije klasična boja-ulje ili akril na platnu. Platno je dalje nosilac i dio slikarskog medija, ali slika je građena novim, pretežno umjetnim materijalima. Silikonskom masom, papirom i platnom stvaraju se i grade nove slike Fulvia Juričića pri čemu je očito da umjetnik i u potpunosti koristi svoje ranije eksperimentalno i istraživačko iskustvo. Zadržano je njegovo građenje slike debelim pastoznim namazima u kombinaciji s reljefnim zgrafitnim crtežom. Uz pomoć ove, umjetne mase slikar stvara svoje reljefne i polureljefne oblike, zapisao je, među ostalim Dario Sošić, u predgovoru kataloga koji prati Juričićevu izložbu. Pri tome je naglasio i da su "Prozirne slike" ujedno i umjetnikov paradoks postojanja dvojnosti, koje na slici i uz uporabu novog materijala, dolaze do izražaja.

Naime, na njegovim se slikama vide i ne vide oblici koji su građeni iz debelih ali i tankih, prozirnih slojeva.

- Takva faktura određuje istovremenost postojanja ali i nestajanja i nevidljivosti. Njegovi prozirni, reljefno naslikani oblici očito predstavljaju svijet koji ni iz čega raste i usložnjava se.  Pomoću kontrasta više ili manje bijeloga, ničega i nečega, dvodimenzionalni plošni svijet pretvara se u trodimenzionalni  sliku. Tehnikom kojom se koriste suvremena računala umjetnik nam nudi arhitekturu iluzije trodimenzionalnog prostora u kojoj svojim slikama pokazuje zamršenost modernog svijeta u kojem živimo, rekao je na otvaranju izložbe Dario Sošić zaključivši i da "slike u kojima su dominantni beznačajni slojevi zamršenog i nepovezanog značenja zapravo govore da postoji red u kaosu vremena koji neprekidno teče, nestaje i nastaje. Sadašnjost je samo prozirni trenutak!"

A o kakvom trenutku svojom likovnošću zbori Fulvio Juričić,  u Zavičajnom muzeju se može se pogledati  do 28. lipnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter