"Umjetnik na odmoru 2015." i "Gorgona" u Zagrebu


Izložba u sklopu projekta "Umjetnik na odmoru", bit će otvorena danas u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac. Izložba "Umjetnik na odmoru 2015." predstavlja umjetnike koji su ove godine sudjelovali na istoimenome projektu u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde, Kolekcije Marinko Sudac, tvrtke Valamar Riviera d. d. i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

- Misija projekta "Umjetnik na odmoru" je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde koja su se razvila u različitim zemljama i kontekstima. Pokretačka sila projekta je prezentiranje umjetnika javnosti u Hrvatskoj. Projektom se žele povezati sve aktivnosti koje spajaju povijesnu avangardu i prikazati je javnosti na neposredan način izvan institucionalnog okruženja, ističu organizatori te najavljuju da će se izložbom "Umjetnik na odmoru 2015." predstaviti umjetnici koji su sudjelovali na projektu: Verbumprogram (Srbija), Autopsia (Češka), Teresa Tyszkiewicz (Francuska), Ewa Partum (Poljska), Przemysław Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiskin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija) i Milan Adamčiak (Slovačka). Bit će izloženi radovi koje su ovi umjetnici stvorili ove godine u sklopu projekta, a kod nekoliko umjetnika, ti će radovi biti stavljeni u kontekst njihovog prijašnjeg umjetničkog opusa. Ovime se želi pokazati kako umjetnici svoj opus prilagođavaju jedinstvenom konceptu "Umjetnika na odmoru".

Uz izložbu i predstavljanje umjetnika koji su ove godine bili dio projekta, bit će postavljena i izložba radova i dokumentacije umjetničke grupe Gorgona. Ova je izložba proširenje jednodnevne izložbe koja je bila postavljena u srpnju u porečkoj Villi Polesini. Grupa Gorgona, najpoznatija je neo-avangardna grupa na ovim prostorima, a činili su je Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar.

Na otvorenju izložbe svojim će se performansima predstaviti dvojica umjetnika – Miloš Šejn iz Češke i Milan Adamčiak iz Slovačke. Također će biti održana promocija nove knjige uglednog povjesničara umjetnosti Ješe Denegrija "Prilozi za drugu liniju 3".

O knjizi će govoriti Branko Franceschi, Želimir Koščević i Feđa Vukić.

Uz izložbu, posjetitelji će moći pogledati i dokumentarni film "Umjetnik na odmoru" u produkciji Restart Laboratorija i Marinka Sudca, u suradnji s Insititutom za istraživanje avangarde. Dokumentarni film slijedi i predstavlja umjetnike koji su sudjelovali na prvome izdanju projekta 2012. godine.

Izložba će biti otvorena do 12. rujna, a organizatori izložbe su Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac

Valamar Riviera d.d., partner je Muzej suvremene umjetnosti Zagrebu, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Turistička zajednica grada Poreča. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter