Umjetnik Janša na razgovoru u policiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Krešo Mustac, hrvatski branitelj i rijecki performer, podnio kaznenu prijavu protiv umjetnika Janeza Janše zbog uništavanja hrvatske zastave u sklopu izložbe »život [u nastajanju]« u sklopu festivala »Zoom«, danas je u rijeckoj »Molekuli« održana konferencija za novinare na kojoj su govori Janez Janša, njegov odvjetnik Ljubiša Drageljevic i Davor Miškovic, predsjednik udruge »Drugo more«. Uz ovu udrugu, koja je organizator festivala »Zoom«, Mustac je prozvao i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u cijem je prostoru još uvijek otvorena Janšina izložba.

Tijekom dana, a nakon presice, u Muzej moderne i suvremene umjetnosti došli su policajci koji su, kako doznajemo, bez naloga došli uzeti uništenu hrvatsku zastavu. Tom prilikom oni su obavili razgovor s Janezom Janšom i Davorom Miškovicem, koji su im pokušali objasniti da je u pitanju umjetnicko djelo. Nakon odnošenja ostataka zastave, valjda kao dokaznog materijala, Janša i Miškovic privedeni su u policiju na obavijesni razgovor.

Na spomenutoj presici Davor Miškovic izrazio je žaljenje što se spomenuti festival na ovaj nacin skandalizirao, cime je skrenuta pažnja s njegova primarno umjetnickog dojma. Umjetnik Janez Janša smatra da je u pitanju nesporazum, a takoder je istaknuo da njegov rad ni na koji nacin nije imao intencije koje bi vodile prema kaznenoj prijavi.

Upute gledatelja dovode do toga da se sam sa sobom pogada da li ce neke od tih uputa pretvoriti u akciju ili ne. Nema nikakve prisile, nema izvodaca koji bi gledatelje u bilo što uvjeravali. Bit je ove izložbe/predstave da simulira osjecaje u samom subjektu – pojasnio je Janez Janša.

U tom kontekstu bila je postavljena i uputa »Sram vas je vlastitog naroda. Uzmite škare i razrežite zastavu. Odrezane komadice ostavite na tlu«. Upravo taj detalj naveo je Krešu Mustaca na kaznenu prijavu.

Kao odvjetnik koji zastupa Janeza Janšu, Ljubiša Drageljevic kazao je da se radi o raritetnoj kaznenoj prijavi s nekoliko aspekata.

Naime, MMSU ne može odgovarati jer je dao samo prostor za izložbu, dok je »Drugo more« organiziralo samo izvodenje. Pogrešno se navodi i da je Janez Janša spalio zastavu, jer on uopce nije sudjelovao u cinu za koji se optužuje. Za to bi, eventualno, trebali odgovarati sudionici predstave, što je apsurdno. Tako bi i svaki glumac trebao odgovarati za tekstove izgovorene na sceni.

Ovo je nezabilježeni primjer u sudskoj praksi da se briše granica izmedu umjetnosti i stvarnosti, odnosno da se jedan cin iz umjetnickog djela kriminalizira. To je nedopustivo. Slijedom svega navedenog, na izložbi nije bilo poruge, prezira ni omalovažavanja zastave Republike Hrvatske – zakljucio je Drageljevic.


Podijeli: Facebook Twiter