Umjetnik Ante Potočnjak u Kölnu i Veneciji

Ante Potočnjak u svome porečkom ateljeu (M. DAMJAN)
Ante Potočnjak u svome porečkom ateljeu (M. DAMJAN)

Dok stari grad spava zimskim snom, u Ulici Konzula Istranina, najužoj ulici u Poreču, renomirani riječki umjetnik Ante Potočnjak u svom se ateljeu priprema za dvije značajne izložbe u inozemstvu s kojima započinje ovu godinu. Na Sajmu unutrašnjeg dizajna i interijera u Galeriji IMM u Kölnu do 21. siječnja izlaže sto radova u sklopu štanda Hrvatske gospodarske komore kao jedini umjetnik iz Hrvatske, a početkom veljače odlazi u Veneciju na ExpoArt 2013. kao jedini predstavnik zemalja izvan Europske unije.

- U Köln ide izložba pod nazivom "Mirisi Mediterana", to su ulja na platnu iz posljednje tri do četiri godine, selektirani baš za grad koji se vjerojatno nalazi pod snijegom, mislim da im treba donijeti ono što mi imamo svaki dan. Na takvom ste putu predstavnik zemlje i gušt mi je prikazati Europi da smo u nečemu bolji, rekao je Potočnjak koji u posljednjih sedam godina uglavnom prebiva u Poreču, mada galeriju ima i u Kastvu. Slika po sjećanju, "ono što nosi ovaj kraj", a Poreč naziva "centrom lijepih krajolika" koji još nisu narušeni.

Dio tih krajolika "otišao" je za Njemačku, dok će u Veneciji u galerijskom prostoru bivšeg samostana San Giobbe od 3. do 21. veljače izložiti dva rada, "Tri tende i Vjeverice" koja je poslao bez filozofskih pretenzija. Riječ je o međunarodnoj izložbi nazvanoj po  mjesečniku za recentnu likovnu umjetnost: uz Potočnjaka predstavit će se 23 umjetnika iz Europske unije koje je odabrao talijanski povjesničar umjetnosti Gabriele Romano.

- Ako imaš dovoljnu ludu glavu, onda ćeš imati tisuću motiva i svašta ćeš stvoriti. Sve se nalazi u nama, samo je potrebno otvoriti vrata, objašnjava i dodaje da on ne slika ni za koga već samo radi iz strasti. Potočnjak je poznat kao svestrani umjetnik, scenograf, dizajner i slikar raznolikih motiva, od rata u kojem je sudjelovao kao branitelj do krajolika i žena, a pozornost svjetske javnosti privukao je 1996. godine kad je uređivao jahtu Gadafiju. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter