Umjetnicko putovanje Arktikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U društvu petnaest kolega rovinjski umjetnik Tomislav Brajnovic je kao predstavnik Hrvatske sudjelovao u umjetnickom projektu u Norveškoj. Putovanje je trajalo tri tjedna, a odvijalo se uzduž obala otoka Svalbard prema Sjevernom polu. Grupa umjetnika, novinara i znanstvenika putovala je brodom i ulazila u fjordove, prilazila ledenjacima te na raznim lokacijama cinila umjetnicke intervencije.

- Moj glavni rad trebao je biti "Ego Trip", odnosno putovanje ljudskog ega po raznim, ne samo geografskim lokacijama, koji sam izveo nekoliko puta tijekom putovanja. Rezultat su fotografije koje  ce biti predstavljene u nekoliko gradova diljem svijeta, na primjer u New Yorku na poznatom Armory showu, pojasnio je Brajnovic.

Uz "Ego Trip" realizirao je niz manjih radova, nekoliko osmišljenih i tijekom samog putovanja. Iz Istre je ponio dvije sadnice masline koje je planirao zalediti u kocku leda, iskopati rupu u gleceru i tamo je "posaditi". - Ideja je bila da masline zajedno s ledenjakom docekaju globalno zatopljenje, odnosno otapanje, no onemoguceno mi je ostavljanje masline na otoku jer je ona tamo strani biološki organizam, rekao je umjetnik.

U jedan je komad leda uklesao rijec "Love" aludirajuci na zahladenje ljubavi u današnjem vremenu. Na brodu je snimio svoje citanje teksta iz Geneze (Stvaranje, Biblija), a emitirano je kada je na jednom malom otoku na krajnjem sjeveru postavio tranzistor te sve istovremeno i snimio kamerom.

Razgovor s bratom Petrom zašto je sjever gore, a jug dolje potaknuo ga je da legne na snijeg s glavom prema jugu, a nogama prema sjeveru. Pored glave je postavio kompas koji pokazuje na sjever sugerirajuci tako da je jug gore, a sjever dolje.

- Za mene je putovanje bila misija, odnosno nešto napraviti – nešto reci. Razlika izmedu turistickog putovanja ovakvog tipa i putovanja na brodu s umjetnicima bila je jedna od rasprava koja se povela na brodu. Razliku sam objasnio tako što sam tu situaciju usporedio s pozicijom ratnika na bojištu koji se nade u krasnoj prirodi. On je registrira, ali njegova pozicija i zadatak odreduju njegovu percepciju, zakljucio je Brajnovic.


Podijeli: Facebook Twiter