Umjetničko promišljanje o vrijednostima života

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U četvrtak navečer relativno se brojna publika okupila ispred galerije Singular u Ulici Castropola, gdje je održan performans Dragane Sapanjoš.

Riječ je o autoričinome umjetničkom promišljanju o vrijednostima života, o efemernim stvarima od kojih se sastoji, njegovoj krhkosti, o našim prioritetima iskrivljenim i manjkavim, uvjetovanim društvenim utjecajem.

Umjetnica, aktom polaganja vijenaca cvijeća od papira, koja se metaforično tope hraneći se vlastitim izvorom hrane, vodom, slavi život i njegov kraj. Djelo je osvrt na stanje u svijetu suvremene umjetnosti, kulturi i trenutno stanje svijeta uopće. U performansu sudjeluju glumice Olivera Baljak i Aleksandra Stojaković.

Saznajemo da je naziv djela preuzet iz pjesme Franca Battiata "Comme un cammello in una grondaia", čiji stihovi vele: ""Vivo come un cammello in una grondaia/in questa illustre e onorata societa!/E ancora, sto aspettando, un'ottima occasione/per aquistare un paio d'ali, e abbandonare il pianeta...", odnosno u prepjevu "Živim poput deve u oluku/u ovom slavnom i počašćenom društvu!/I još uvijek čekam, sjajnu priliku,/da kupim krila i napustim planet..."

Performans propituje razne strane i aspekte prolaznosti života, to je stalno ispitivanje relacije život-smrt, strahovi i naše viđenje svega toga.

Nije stoga čudno da su preuzeti stihovi Franca Battiata, društveno angažiranog i svestranog talijanskog pjevača i svestranog umjetnika.

Dragana Sapanjoš je rođena 1979. godine. Diplomirala je 2004. na likovnoj akademiji Brera u Milanu. Samostalno izlaže od 2000. Bavi se različitim umjetničkim izričajima, za što je zapažena i nagrađena.

Događaji u galeriji Singular, premda je riječ o vrlo malom prostoru na vrlo prometnoj ulici, i što se većina događaja gleda izvana, imaju svoju vjernu publiku. (V. BEGIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter