Umjetnicko promišljanje kulture vina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vino i umjetnost prate višestoljetni tijek civilizacija, a moja je želja da prate i novi put suradnje koji upravo pokrecemo, naglasio je Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina, na otvaranju izložbe "Holos 2010." s podnaslovom "Etikete, vino, umjetnost i poezija".

- Izložba na kojoj je izloženo 70-ak slika manjeg formata razlicitih autora s tematikom vina plod je, zapravo nastavak, suradnje Conestabo Art Galleryja iz Trsta i Muzeja grada Pazina. Ovim se projektom nastoje predstaviti kulturne i tradicijske vrijednosti regija Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige i Istre. Svaka od njih njeguje vlastite specificnosti, stoga Muzej grada Pazina i Conestabo Art Gallery poticu suradnju upoznavanja geografski bliskih, a izražajno prilicno razlicitih tradicija.

Projekt "Holos - etikete, vino, umjetnost i poezija" nastavit ce se tijekom narednih godina s intencijom stvaranja zbirke radova o vinu iz podrucja vizualnih umjetnosti i književnosti, zakljucio je Visintin.

- U pocetku su u projektu sudjelovali naši prijatelji, pa talijanski umjetnici iz drugih gradova, zatim su mu se prikljucili umjetnici iz drugih zemlja, Nizozemske, Belgije, Njemacke, Slovenije i Hrvatske, dodao je Piero Conestabo, zacetnik projekta. Istaknuo je i da se projekt postupno širio pa danas okuplja 300 umjetnika, stoga su osim ovog, koji su posjetitelji mogli nabaviti u Pazinu, u pripremi još dva kataloga.

Izložbu je otvorio Boris Demark, procelnik pazinskog Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti, zahvalivši Conestabu što je pazinskoj likovnoj publici omogucio upoznavanje s njegovom galerijom koja na zanimljiv nacin povezuje umjetnost i vino, zapravo kulturu našeg podneblja, ali i doprinosi unapredenju kulturne suradnje Pazina i Trsta.

Projekt "Holos 2010. - etikete, vino, umjetnost i poezija" ne predstavlja vinske etikete u dizajnersko-grafickom smislu, kako bi se u prvi mah moglo zakljuciti, vec likovno videnje kulture vina na slikama malog formata koje samo po dimenzijama mogu podsjetiti na etikete. Bogatstvo projekta ogleda se u razlicitom pristupu i likovnoj izvedbi ideje, zapravo kulture, vina sabrane u katalozima kao dokumentima umjetnickog promišljanja vina i svih datosti koje donosi ljudima.


Podijeli: Facebook Twiter