Umjetnicko blago istarske crkve u 7 knjiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Umjetnicko blago istarske crkve" serija je monografija u kojima ce strucno i sustavno biti objavljeno umjetnicko blago istarskih crkava od najstarijih vremena do kraja 18. stoljeca, a u ovaj ce projekt zajednicki krenuti Istarska županija i Porecko-pulska biskupija u ime kojih su župan Ivan Jakovcic i biskup mons. Ivan Milovan na svecanosti u dvorani biskupije potpisali sporazum o njegovom provodenju.

Predvideno je izdavanje sedam knjiga od kojih ce u po dvije biti obradeno kiparstvo, slikarstvo i arhitektura, a u jednoj ce biti donijeti primjeri crkvenog umjetnickog obrta (zlatni i srebrni liturgijski predmeti, crkveno ruho i zvona). Svaka ce knjiga sadržavati iscrpni katalog umjetnina te uvodne eseje o znacajkama odredenih stilskih epoha. Sadržaj svake knjige predvida oko dvjesto kataloških jedinica umjetnina ilustriranih fotografija, a bit ce obradeno oko 1.200 umjetnickih i arhitektonskih djela ilustriranih s oko 1.600 fotografija.

Crkveno umjetnicko blago Istre nije nepoznato, posebno u strucnim krugovima. Postoje brojne studije i veci pregledi nastali u razdoblju od 19. stoljeca do danas, ali nažalost još je malo knjiga na hrvatskom jeziku, još prevladavaju one na talijanskom, rekao je povjesnicar umjetnosti dr.sc. Ivan Matejcic.

Dodao je da je u sklopu priprema za projekt bilo potrebno utvrditi kolicinu umjetnina i gradevina koje bi bile uvrštene u seriju. Izradeni su preliminarni popisi koji još nisu definitivni, ali koji omogucavaju izradu liste potencijalnih autora koji redom moraju biti afirmirani strucnjaci za pojedino podrucje.

Predvida se izdavanje knjiga u godišnjem ritmu, ukoliko to bude tehnicki izvedivo, a definirano je i da ce knjige biti dvojezicne, na hrvatskom i talijanskom jeziku. Vecina utora vec je dala privolu za suradnju, a samo za prve dvije knjige bit ce angažirano 15-ak pisca, povjesnicara umjetnosti, arheologa i fotografa.

- Ovo je prilika da sustavno zabilježimo sve što imamo u Istri. Djelo iz kojeg ce se vidjeti i koliko je kultura i režima prolazilo Istrom kroz sve ove godine, rekao je župan Jakovcic i dodao da je jedna od slijedecih želja gradnja muzeja sakralne umjetnosti u Istri. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter