Umjetnički "punk deja vu" Jasmine Krajačić

Jasmina Krajačić sa svojim radovima
Jasmina Krajačić sa svojim radovima

The Clash, Ramones i Sex Pistols udarili su temelje glazbi osamdesetih i potpuno osvojili tinejdžere diljem svijeta, a na "punk deja vu" otvorenjem izložbe radova iz najnovijeg ciklusa "My Way" posjetitelje je sinoć u porečkoj Maloj galeriji povela Jasmina Krajačić, grafička umjetnica iz Zagreba. Na starim fotografijama svojih dragih bendova kompjutorski i ručnim oslikavanjem kreirala je šarene futurističke reinkarnacije svojih punk idola.

"Ovo je moja druga izložba u ciklusu "My Way", koji nastaje zadnje dvije godine, a prva u Istri", saznali smo od Jasmine. Ovim se ciklusom odmaknula od svojih uobičajenih geometrijskih djela kakvima se devedesetih predstavila u ovdašnjoj galeriji Zuccato.

Uz digitalne tehnike obrada, koje nisu postojale kad su tri benda "razvaljivala" pozornice diljem svijeta, prepustila se slikanju klasičnim tehnikama na printanom tisku, udahnuvši punku novi život, uz motive ploča i ciglastog zida kao pozadine.

Odabrala je upravo ova tri benda jer je njihove albume dobila na poklon od tate kad je imala trinaest godina, a danas su joj draga uspomena. Kako kaže, "bendove koje smo slušali u tinejdžerskom razdoblju volimo cijeli život".

Nostalgiju za mlađim danima simultano s Jasminom osjetili su i članovi benda Projekt Trnsko iz istoimenog zagrebačkog kvarta. "Okupili smo se prije dvije godine na proslavi 50. rođendana kvarta, a Jasminu smo upoznali nakon njene izložbe i odlučili da ćemo joj se pridružiti na idućoj", rekao je pjevač Tihomir Paruž Twiggy.

Dvadesetak energično odsviranih hitova The Clasha, Ramonesa i Sex Pistolsa savršeno su se uklopili u koncept izložbe, a poseban je naglasak stavljen na izložbu i pjesmu "My Way", vječni hit Franka Sinatre, koju su izvodili i Sex Pistolsi.

Punkom je tako spontano počela i treća večer porečke fešte, što je na izložbu stalno privlačilo nove posjetitelje. (Napisala Marina DAMJAN; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter