Umjetnicki mikrokozmos Rojca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hodnicima bivše vojarne Karlo Rojc prošlog tjedna vladala je radna atmosfera - brojni mladi likovnjaci svoju su inspiraciju prenijeli na zidove ovog multimedijalnog zdanja u sklopu 10. Krojcberga, kulturnog projekta uredivanja javnog prostora.

Krojcberg se vec tradicionalno održava dvaput godišnje u organizaciji udruga Distorzija i Otompotom, kada dolaze autori iz svih krajeva Hrvatske, pa i šire, te zajednickim kreativnim snagama oslikavaju površine Rojca, a ovoga puta uredivao se prvi kat sjevernog krila.

- Prvotna ideja jesenskog Krojcberga bila je više "neradnog i slavljenickog" tipa, odnosno program se trebao sastojati od koncerata, druženja te izdavanja kataloga radova dosadašnjih sudionika kojim bi se proslavio postignuti rad. Medutim, zbog rezanja sredstava u zadnji cas, broj sudionika je drasticno smanjen te smo ipak odlucili samo oslikati navedeni dio krila, objašnjava Dean Gotal, jedan od organizatora.

Za razliku od prijašnjih, na ovom Krojcbergu sudjeluje desetak ljudi od kojih su vecina s likovne akademije umjetnosti iz Zagreba i Osijeka, a medu njih je zalutao i jedan Francuz - Fabian. Vlatka Škoro, Nikolina Sredenovic, Irena Kraljic, Vanja Trobic, Melinda Štefcic, Tara, Ivan i Katja Klepac te Josip Koniža zajedno su živjeli sedam dana i zajednickim snagama oslikavali prvi kat sjevernog krila stvarajuci još jednu malenu cjelinu umjetnickog mikrokozmosa koji živi u bivšoj vojarni.

Upravo završeni Krojcberg nije imao službenu temu, vec je svaki od autora imao slobodne ruke te su pomocu kistova, kolaža i ostalih tehnika prenijeli svoje likovne zamisli na površinu zida. Osim njih, pridružili su im se ucenici pulske srednje škole Primijenjenih umjetnosti i dizajna pod mentorstvom profesora Boruta Skoka.

- Iako smo razmišljali o tome, iz navedenih razloga nije bilo spektakularnog otvorenja jubilarnog Krojcberga; nije bilo fame i pompe te, kao što sam rekao, kulturni dio je bio neodrživ - otvorenje smo proslavili radno. Zajedno smo živjeli, radili i kuhali si što je na kraju krajeva ispalo super jer su i sudionici bili takvi. Nisu se dali smesti nastalom situacijom, zakljucio je Gotal.


Podijeli: Facebook Twiter