Umjetnicka provokacija: Trst je vaš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tršcanska udruga Gruppo 78 koja se bavi promicanjem suvremene umjetnosti osmislila je ciklus gradskih umjetnickih predstava i performansa pod skupnim nazivom "Autorski posteri".

Svako toliko na površinama gdje se uobicajeno lijepe promidžbeni plakati iskrsnu umjetnicka djela poput ovoga na priloženoj slici.

Autor provokativnog postera, koji podsjeca na staru partizansku "Živio Tito, Trst je naš", zabavio se promjenom posvojne zamjenice i bojom zastave pa je tako na talijanskoj trobojnici ružicastom bojom ispisao parolu "Trst je vaš".

Dizajner i arhitekt Paolo Ferluga, autor postera, kaže da je napokon došlo doba da se povijest ismije, da postane predmetom igre i zabave.

"Sad kad slavenski narodi ne žude za Trstom kao 1945. godine, grad se može konacno ponuditi na dar, evo ga, možete si ga uzeti", rekao je.

Predsjednica udruge Gruppo 78 Maria Campitelli priznala nam je da je poster doživio nekoliko oštrih kritika i politickih napada.

"Ocito netko i dalje povijesne teme smatra baukom, tumaci djelo umjetnika kao da je rijec o nekakvu apelu za novo svojatanje, što je smiješno", rekla je Campitelli.


Podijeli: Facebook Twiter