Umjetnička platforma za razmjenu ideja

Radovi Christiena Eisenbergera i Dina Zrneca u Galeriji Rigo (Danijel ŠIVINJSKI)
Radovi Christiena Eisenbergera i Dina Zrneca u Galeriji Rigo (Danijel ŠIVINJSKI)

Galerija Rigo do 7. lipnja ugošćuje umjetnike Dina Zrneca i Christiena Eisenbergera na izložbi koja prikazuje njihove radove nastale u sklopu novog međunarodnog pilot-projekta "Brdo 1976.-2016.". Riječ je o projektu u organizaciji Galerije Krizinger iz Beča i Muzeja-Museo Lapidarium iz Novigrada koji je realiziran uz potporu Austrijskog Kulturnog Foruma u Zagrebu.

Susret mladih umjetnika

- "Brdo 1976.-2016." se poziva na antologijski susret suvremenih umjetnika iz Austrije, Hrvatske i Srbije održanog u listopadu 1976. u Brdu, zaseoku pokraj Momjana, organizatorica i producentica susreta bila je dr. Ursula Krizinger. Značaj susreta "Brdo '76" za okosnicu ima sintezni pristup umjetničkih i kustosko – galerijskih praksi koji su u korijenu revolucionirale promjene u likovnim i vizualnim umjetnostima druge polovice 20. stoljeća. Stoga se četrdeseta godišnjica susreta pokazala kao prigoda za aktualizaciju i revalorizaciju tog povijesnog momenta međunarodnim programom "Artist-in-residence Kuberton". Privatna kuća dr. Krizinger postaje novo mjesto susreta i rada mladih umjetnika, kao i to da se time otvorila prva umjetnička rezidencija u Istri, ističu organizatori izložbe te napominju da je okosnica ideje pokretanja umjetničke rezidencije u Kubertonu, na kojoj sudjeluju mladi umjetnici iz Austrije i Hrvatske, stvaranje konteksta anticipacije novih modela produkcije, kolektivnog rada, proces internacionalizacije i međunarodne suradnje.

Značajni umjetnici

- Želja suradnika na projektu, Muzeja Lapidarium je programom stvoriti širu platformu za razmjenu ideja, most između (mentalnih) granica (su)odnosa prošlog i sadašnjeg, tradicionalnog i suvremenog kroz socijalnu i transkulturalnu dinamiku, ističe povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl, voditeljica Muzeja Lapidarium.

Dino Zrnec (Hrvatska) i Christian Eisenberger (Austija) u Kubertonu su boravili i radili od 8. do 22. svibnja 2016., a svoj rad predstavljaju izložbom u Galeriji Rigo.

Dino Zrnec rođen je 1983., a živi i radi u Zagrebu. Godine  2007. diplomirao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a 2008. bio na studentskoj razmjeni na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču. Od tada aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je na nekoliko umjetničkih rezidencija i dobitnik je značajnih nagrada (Nagrada Radoslava Putara, Zagreb 2012., Nagrada HDLU, 2011.).

Christien Eisenberger, rođen je u 1978. u Semriach, Styria (Austria), danas živi i radi u Beču. Od 1999. studira slikarstvo na Ortwein school u Grazu, nakon čega 2000. nastavlja studij Primijenjenih umjetnosti u Beču. Sudjeluje na brojnim međunarodnim radionicama i susretima (Norveška, Italija) te je dobitnik značajnih priznanja i nagrada. Aktivno izlaže na brojnim izložbama. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter