Umjetnička kolonija koja povezuje svjetove

Sicilijanac Pippo Altomare za radnim stolom
Sicilijanac Pippo Altomare za radnim stolom

Na ovogodišnjoj Slikarskoj koloniji Riviera u Poreču, a koja se održava od 12. do 20. rujna, sudjeluje sedam umjetnika. Ovdje stvaraju Silva i Azad Karim (Slovenija), Miguel Ángel Villarino Pérez (Španjolska), Pippo Altomare (Italija), Raffaella Busdon (Italija) te Patricija Purgar i Ružica Dobranić iz Hrvatske. Izbornik i ovogodišnje Rivierine kolonije je Đanino Božić.

Međunarodni karakter

Društvo Valamar Riviera utemeljilo je Slikarsku koloniju Riviera 1983. godine i od tada djeluje neprekidno, a do sada je u ovoj umjetničkoj koloniji sudjelovalo više od 200 umjetnika. Radovi koji nastaju za vrijeme trajanja kolonije ostaju u vlaništvu turističke tvrtke koja ih potom postavlja u svojim hotelima.

Valamar Riviera svim sudionicima kolonije osigurava smještaj u hotelu na otoku Sv. Nikole te radni prostor.

Na otoku je došlo do zanimljivog susreta umjetnika i novinara, jednostavno da bi se javnosti predočila suština jedne od najstarijih hrvatskih likovnih kolonija. Umjetnici, svi odreda akademski slikari, stvaraju u zajedničkoj prostoriji, imaju na raspolaganju sedam dana druženja, komuniciranja, razmjenjivanja iskustava. Kolonija ima međunarodni karakter, povezuje svjetove koji se inače ne dodiruju, dolazi normalno do kontaminacije osjetilnih i kulturnih osobina svakog umjetnika. Pippo Altomare dolazi iz unutrašnjosti Sicilije, Miguel Villarino iz Madrida ali životno je izgrađen u Kastilji, Azad Karim stigao je Poreč iz dalekog Iraka, njegova supruga Silva je Slovenka, tu su i dvije mlade, tek diplomirane akademske slikarice, Patricija Purgar i Ružica Dobranić, poziv izbornika dobila je i umjetnica iz Trsta Raffaella Busdon.

Oduševljeni umjetnici

Svi odreda kažu da su uvjeti rada idealni, gostoprimstvo na visini, porečka urbana cjelina izuzetno zavodljiva, tragovi Bizanta impresivni (posjetili su Baziliku), boje mora, kamena i borova upečatljivi. To se svakako odražava i na njihov rad koji će se djelom pohraniti u bogatu Rivierinu arhivu i djelom funkcionalno jačati estetsktu razinu samih hotela. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter