Umjetnici u mjestu u kojem umjetnost ne stanuje

Ludovic Nobilleau i Branka Cvjetičanin u javnom uredu na Pozzo Franzu
Ludovic Nobilleau i Branka Cvjetičanin u javnom uredu na Pozzo Franzu

Projekcijom filma "Zašto je Francuz sa šeširom došao u Krapan?", zidnim novinama "Krapanština" i izložbom predmeta iz rudarske baštine u Krapnu je otvoren gradski trg u nastajanju "Pozzo Franz". Riječ je o umjetničkom projektu zagrebačke multimedijalne umjetnice Branke Cvjetičanin i pariškog redatelja Ludovica Nobileua.

Ideja potječe iz 2010. godine kada je dvoje umjetnika posjetilo Krapan u sklopu Europske interdisciplinarne platforme Podzemni grad XXI, koju je organizirao Labin Art Express. Svoju tadašnju umjetničku akciju Polygon - Centar za istraživanje i razvoj projekata u kulturi preinačili su u program Radnih kolonija koji je usmjeren na probleme nezaposlenosti u društvu, a odvija u ruralnim ili napuštenim industrijskom zonama čiji su stanovnici prepušteni sami sebi.

Tako je u četvrtak na Pozzo Franzu postavljen privremeni javni ured pod vedrim nebom gdje su sljedećih pet dana žitelji Krapna dolazili razgovarati o svojim problemima i idejama, pokazivali su što rade, što bi voljeli da bude snimljeno, a što ne. Paralelno s tim sniman je i montiran film u trajanju od sedam minuta. Cvjetičanin kaže da ih Krapan podsjeća na južnu Italiju.

- Ovaj prostor je zaglavio u nekom narativu koji o njemu govori kao o prostoru socijalnih problema, loših voda i bacanja smeća, ali isto tako o njemu možemo govoriti kao o prostoru koji je vrlo autentičan i koji ima svoju povijest jer je ovdje ishodište rudarenje na Labinštini.

Ljudi su izuzetno vedri i zanimljivi, imaju ugrađenu ekološku svijest jer sami proizvode i recikliraju pomažući pri tom jedni drugima. Željni su pažnje koja nije negativna i zato su nas prihvatili, jedino što je trebalo otkloniti bila je nelagoda da će nešto biti pogrešno protumačeno, kaže Cvjetičanin. (Napisao i snimio Robi SELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter