Umjetnici oživjeli vodnjanske ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi medunarodni festival street arta, takozvane ulicne umjetnosti, otvoren je u utorak u galeriji El Magazein u Vodnjanu. Festival nosi naziv "Sobe/Stanze/Rooms" i okupio je pet umjetnika, uglavnom iz Italije, koji su svoje radove predstavili u galeriji i na zidovima napuštenih ili zapuštenih vodnjanskih zgrada.

Germano Fioranti, voditelj galerije, zahvalio je Gradu Vodnjanu pod cijim se pokroviteljstvom festival održava i napomenuo važnost takvih projekata za kulturni razvoj grada. Fioranti i profesor umjetnosti s bolonjskog sveucilišta Antonio Storelli odabrali su pet umjetnika ciji ce radovi do 29. kolovoza krasiti zidove galerije te na duže vrijeme i fasade vodnjanskih zapuštenih zgrada.



- Vodnjan je prekrasan grad, ali ono što smo tijekom našeg prvog posjeta mogli uociti jest da su fasade zgrada uglavnom derutne i sive. Radovi koji su izloženi ovdje u galeriji plod su djelovanja dvoje umjetnika - Andreco koji dolazi iz New Yorka i Talijanke Allegre Corbo. Oni su korištenjem crne i bijele te plave, crvene i zelene boje izradili fantasticne maske koje su pune simbolizma. Uz to, napravili su i zastave na istu temu, koje bi takoder mogle krasiti grad, rekao je Storelli.

Drugi umjetnici, koji se kriju iza pseudonima MP5 (Italija) i TO/LET (Italija/Kolumbija), za zadacu su imali oplemeniti fasade dviju napuštenih zgrada u malom dvorištu blizu Trgovacke ulice i jedan prolaz, takoder u blizini glavne vodnjanske ulice.



U dvorištu su fasade obojene u plavo, a kao ideje za crteže poslužili su im konopci za vješanje robe. Naime, jednostavnom, gotovo stripovskom tehnikom, uporabom crne i bijele nacrtali su predimenzionirane štrikove na kojima se igraju djeca/duhovi. Ista tehnika i likovi korišteni su u jednom prolazu blizu Trgovacke ulice, gdje je zbog svjetlosnog efekta kao pozadinska boja odabrana žuta.



Sam rad na fasadama i zidovima trajao je tek nekoliko dana, no rezultat je gotovo zapanjujuci. Oslikani vodnjanski zidovi razveselili su mještane, koji su ovakvu vrstu umjetnicke intervencije na gradsko tkivo zadovoljno pozdravili.

Ono što ce nakon prvog vodnjanskog medunarodnog street art festivala ostati jest cinjenica da se uz jako mala sredstva, puno dobre volje i nekoliko efektnih ideja (makar ne i sasvim originalnih) gradsko sivilo i zapuštenost mogu preoblikovati u galeriju na otvorenom.


Podijeli: Facebook Twiter