Umjetnici o bankarskom sustavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suradnja dviju multimedijskih umjetnica - Kristine Leko i Ise Rosenberger - urodila je izložbom "Novac itd.", otvorenom u Galeriji "Miroslav Kraljevic".

- U želji da tematiziraju odnose, isprepletanja, stajališta, perspektive, projekcije i predrasude izmedu nekadašnjeg Istoka i Zapada u svom zajednickom zagrebackom projektu umjetnice su se odlucile za temu bankarstva, u svjetlu procesa tranzicije iz nekoc socijalistickog u kapitalisticko društvo. Kao polazište svog umjetnickog istraživanja uzele su dominaciju austrijskih banaka u Hrvatskoj i posljedice na hrvatsko, ali i na austrijsko društvo, kao primjer za takozvane tranzicijske procese u postsocijalistickim zemljama, istice kustosica izložbe Vesna Vukovic.

Tražeci slike koje bi mogle reprezentirati apstraktna i nematerijalna ekonomsko-politicka prepletanja i negativne spirale, Isa Rosenberger u radu "Danse macabre, proba", osmišljenom prema politickom baletu "Zeleni stol" Kurta Joossa iz vremena financijske krize u Weimarskoj Republici, preuzima dvije slike - mocnike koji pregovaraju za stolom i solo ples smrti, koje dopunjuje dokumentarnim materijalima (izvatkom iz prošlogodišnjeg novinskog clanka o temi poslovanja austrijskih banaka u Istocnoj Europi te fragmentima intervjua s cileanskom plesacicom Amandom Pina).

Kristina Leko predstavila je video sa svojim performansom "Kako živi narod II", izvedenom u parku Maksimir, u kojem umjetnica cita isjecke Rudolfa Bicanica iz 1936. godine, antologijskog i pionirskog djela ruralne sociologije. Izložba je otvorena do 28. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter