Umjetnici iz cijelog svijeta okupirat će Grožnjan

S prošlogodišnje Big Band radionice pod vodstvom Sigija Feigla (M. MIJOŠEK/arhiva)
S prošlogodišnje Big Band radionice pod vodstvom Sigija Feigla (M. MIJOŠEK/arhiva)

Kreće još jedno ljeto stvaranja, učenja i kreativnosti među grožnjanskim zidinama. Na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić, umjetnički voditelj Europske jazz akademije mladih Neven Frangeš i glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović Kušan predstavili su program ovogodišnjeg Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.

Prve radionice Hrvatske glazbene mladeži među grožnjanskim zidinama počele su se održavati prije četiri i pol desetljeća, a danas se ondje od sredine svibnja do kraja listopada održava 50-ak edukativnih programa i radionica te više od 80 glazbeno-scenskih produkcija.

Kao i prijašnjih godina, i ove su godine najbrojnije glazbene radionice, a tu je i niz međunarodnih projekata iz područja plesa, arhitekture, civilnog društva i dramske umjetnosti u suradnji s nizom relevantnih ustanova iz ostalih područja kulture.

- Ovogodišnji program započinjemo međunarodnim znanstvenim skupovima iz područja društvenih znanosti i gostovanjem austrijske klase trubača, koji će u subotu, 1. lipnja, otvoriti koncertno-scensku sezonu. U sklopu programa Grožnjansko glazbeno ljeto ugostiti ćemo više od 700 izvođača, u nizu od 80-ak koncerata, rekao je Bilić.

Zaživjet će i međunarodni projekti, poput Muzičkih mostova, u sklopu kojih se stvara mreža među mladima u jugoistočnoj Europi kroz razmjenu gostovanja glazbenika i pedagoga te skladatelja. Sredinom lipnja će se održati i 1. međunarodno gitarističko natjecanje i tečaj gitare pod vodstvom profesora Muzičke akademije u Zagrebu Istvana Römera te uz međunarodni tim profesora na čelu s poznatim crnogorskim gitaristom Goranom Krivokapićem.

Pod vodstvom glazbenih pedagoga Maje Virant, Armina Sešeka i Branimira Biliška održat će se tečajevi za najmlađe na prigodnu temu "EU phoria", a početak srpnja rezerviran je za gostovanje simfonijskog orkestra iz Češke koji će, osim u Grožnjanu, održati koncerte u Puli i Rovinju. Valja istaknuti i tečaj harfe prof. Diane Grubišić Ćiković.

Sredinom srpnja održat će se tradicionalni međunarodni jazz festival Jazz is back! - BP, gdje svoju turneju "Ethno on the road" počinju i polaznici EthnoCroatia, jednog od mnogih projekata ostvarenog u suradnji s glazbenim mladežima (Švedske, Danske) gdje gostuju pobjednici Festivala Music Crossroads South Africa. (Tea TIDIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter