Umjetnici Istre i regije Veneto u Bruxellesu

Detalj s izložbe
Detalj s izložbe

U sklopu Dana otvorenih vrata europskih regija u Bruxellesu u prostorima Regije Veneto otvorena je skupna izložba "Statica#2" na kojoj su se skulpturama predstavili Luka Stojnić, fotografijama Giuseppe dall’Arche i videozapisom Matija Debeljuh.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Branka Benčić, koja je napisala i predgovor za prateći katalog. U njemu kaže da se radi o specifičnom projektu suradnje suvremenih umjetnika regije Veneto i Istre, koji se temelji na temama prirode, identiteta, zajedničkog ekosustava i društvenog prostora te pejzaža kao prirodnog okoliša, umjetničke konstrukcije i kulturalne forme. Benčić ističe da autori problematiziraju suodnose prirode, povijesti i identiteta na lokalitetu Argilla u okolici Momjana.

"Skulpture Luke Stojnića, odabir materijala od kojeg su izgrađene, kao i mjesto njegova porijekla (Argilla, i tal. l’argilla – glina) predstavljaju referentan okvir i čine središnje mjesto oko kojeg se formira narativ izložbe. Djelujući zajednički na projektu, umješteni u specifičan lokalitet kao mjesto refleksije, umjetnici na različite načine istražuju procesualnost tvari, njezinu podložnost promjenama, a krajolik postaje mjesto propitivanja međuodnosa prostora, povijesti, memorije ili identiteta", piše Benčić.

Inicijator projekta je Stojnić, a "Statica#2" se nadovezuje na ideje i radove okupljene njegovom prethodnom izložbom "Organsko-morfološki procesi". U dijalog s njegovim skulpturama ulazi serija Dall'Archeovih fotografija i poetičan Debeljuhov video dokumentarnog karaktera. Kamera prati umjetnike u procesu istraživanja lokaliteta: Stojnić prikuplja i modelira glinu, Dall’Arche fotografira, dok Debeljuh sve bilježi kamerom. Kratki videozapis statičnih kadrova krajolika ispresijecan je izjavama lokalnih stanovnika. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter