Umjetnici interpretiraju maske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poeticne, misteriozne, provokativne i(li) pomalo zastrašujuce - maske s potpisima tridesetak umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Italije unijele su karnevalski duh i u galeriju Tigor u Baredinama Donjim, nedaleko od Buja. Tematska izložba, otvorena krajem proteklog tjedna, održava se na inicijativu voditelja i vlasnika galerije Ronnyja Jušica, a posjetitelji je mogu pogledati sve do 12. ožujka.

Svaki je umjetnik svojim senzibilitetom, idejom i vještinom oslikao, nadogradio, interpretirao bijelu podlogu za koju se, uz Jušica, pobrinula Loredana Musizza iz Vabrige koja se profesionalno bavi proizvodnjom venecijanskih maski.

Maske potpisuju: Elvis Berton iz Pazina, Silvija Cindric iz Momjana, Tanja Pecanic iz Savudrije, Ronny Jušic iz Baredina Donjih, Mario Santrac iz Poreca, Davor Rapajic i Branko Kolaric iz Rovinja, Adele Kokotovic, Mladen Milotic, Larisa Ivancic, Monika Popovic i Fulvio Juricic iz Pule, Nenad De Privitello, Goranka Supin, Tea Paškov i Bruno Paladin iz Rijeke, Vesnica Popovic iz Opatije, Sonja Milotic Šesto i Željka Gradski iz Zagreba, Martina Žerjal iz Izole, Paolo Guglielmo Giorio, Livio Zappolato, Elsa Delise, Bruno Tomassini, Giuseppe Callea i Tulio Sila iz Trsta.

- Imamo sretnu mogucnost da uživamo u doista prekrasnim radovima razlicitih tehnika - od grafike do assemblagea, od ulja i akrila do razlicitih tipova grafitiranja, od reljefa do cistog slikarstva. Ta ostvarenja kroz boju, stil i ekspresiju otkrivaju izuzetne autore koji nisu odustali od svog kreativnog izricaja, mogu se uhvatiti ukoštac s najrazlicitijim temama i u svakom istraživanju govore vlastitim rjecnikom, snažnom osobnošcu i vrlinama. Dobili smo izuzetan postav i, zapravo, koherentan rad umjetnika u tematici koja se izvrsno uklapa u ovo pretkarnevalsko vrijeme, rekao je povjesnicar umjetnosti Marino Baldini.

Naglasio je da se galerija Tigor od 2005. godine profilirala kao mjesto za originalnu i rijetku mogucnost umjetnickog druženja i predstavljanja, sa specificnim i prepoznatljivim programima karakteristicnim za ovaj prostor te sve brojnijim sudionicima i posjetiteljima.

Iduci projekt je manifestacija posvecena šparugama i slikarski natjecaj vezan uz izložbu maslinovih ulja u Krasici "Oleum olivarum". "Maske" je izvedbom "Krasne zemlje" otvorila Jušiceva unucica Luna kojoj su se u pjesmi pridružili prisutni, a doživljaj su, uz drhtavi plamen svjecica, dopunili kisela repa domacina, vina Zigante iz Kostanjice te vrhunska ulja koja su umjetnicima darivali maslinari iz Krasice.


Podijeli: Facebook Twiter