Umjetnici Ben Patterson i Živko Grozdanić u Poreču

Kako izgledaju umjetnici na odmoru - Ben Patterson i Živko Grozdanić
Kako izgledaju umjetnici na odmoru - Ben Patterson i Živko Grozdanić

Program "Umjetnik na odmoru" koji je prošle godine pokrenuo kolekcionar Marinko Sudac, u suradnji s zagrebačkim Institutom za istraživanje avangarde i Valamar hotela i resorta, ovih dana ugošćuje vrhunske umjetnike Bena Pattersona (SAD) i Živka Grozdanića Geru (Srbija).

Umjetnici su bili gosti Turističke zajednice grada Poreča, a ugostio ih je i porečki gradonačelnik Edi Štifanić. Marinko Sudac je tom prigodom najavio sutrašnji performans kojeg će Ben Patterson održati u vili Polesini u 20 sati.

- Ben Patterson, jedan od začetnika pokreta Fluxus je jedan od najvećih živućih američkih umjetnika, a u vili Polesini će održati performans koji se bazira na mitologijama koje u zadnjih nekoliko godina istražuje. Njegov je fokus usmjeren na vile i vilenjake što bi u Istri bili štrige i štriguni, pojasnio je Sudac.

Naime, Patterson je zadnjih nekoliko dana odlazio u najstarije i najtrošnije porečke kuće i stanare pozivao na svoj performans, a jedino što je od njih tražio je da sa sobom donesu par starih cipela koje će biti dio njegovog performansa. Sve će se to snimati, a Petterson će taj rad nastaviti i u drugim gradovima te ga na kraju predstaviti u najvećim svjetskim muzejima.

Što se programa "Umjetnik na odmoru" tiče, Sudac je napomenuo da će radovi nastali u sklopu tog projekta biti predstavljeni na skupnoj izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 30. kolovoza. Proširena verzija te izložbe bit će postavljena i krajem studenog u Budimpešti.

Ben Patterson je umjetnik koji je početkom 60-ih godina zajedno s umjetnikom Georgeom Maciunasom utemeljio čuveni pokret Fluxus. Radi se o pokretu čiji je možda najpoznatiji član Yoko Ono i koji je svoje radove temeljio na umjetnosti performansa prije no što je taj izričaj dobio ime. Osnova Fluxusa, barem što se Pattersona tiče bio je humor, a sama bit pokreta bilo je stvaranje nekomercijalne umjetnosti.

Živko Grozdanić je kontroverzan i radikalan srpski umjetnik koji svoju umjetnost bazira na aktivizmu. Grozdanić je 90-ih godina prošlog stoljeća bio glasan oponent politici Slobodana Miloševića, a u zadnje vrijeme vežu ga uz borbe protiv licemjerja srpske pravoslavne crkve i skandala oko pedofilije u njenim redovima.

Naime Grozdanić se sa svojim radovima osvrnuo na vladiku Pahomiju koji je bio optužen za pedofiliju, a u jednom je radu zatrpao i patrijarha Pavla meteorima (inspiriran Catalanovim djelom "La nona ora" gdje je pod meteorom završio papa). (B. VINCEK; snimio M. MIJOŠEK)

Značajna imena
U sklopu programa "Umjetnik na odmoru" osim Pattersona i Grozdanića u Poreču su gostovali i Željko Kipke (Hrvatska), Dan Perjovschi (Rumunjska), Rudolf Sikora (Slovačka), Zdisław Sosnowski (Francuska), Eric Andersen (Danska), Günther Bruss (Austrija), Natalia LL (Poljska), Marko Pogačnik (Slovenija), Milan Knižak (Češka), Oleg Kulik (Rusija), Andraž Šalamun (Slovenija), Plavi nosevi (Rusija) i Radomir Damnjanović Damnjan (Italija) te teoretičari, kustosi i likovni kritičari Ješa Denegri (Srbija) i Henry Meyric Hughes (Velika Britanija).

 


Podijeli: Facebook Twiter