Umjetnica kao suvremena Medeja

Slavica Marin tijekom performansa "Medeja i zlatno runo"
Slavica Marin tijekom performansa "Medeja i zlatno runo"

Umjetnica Slavica Marin je u vrtu Vino-Mare u Umagu predstavila svoju instalaciju i izvela performans "Medeja i zlatno runo", inspirirana mitom o Argonautima.

Naime, radi se o projektu ''Potraga za zlatnim runom'', u sklopu kojeg je skupina umjetnika putem performansa tragala za ''izgubljenim blagom'', točnije "izgubljenim blagom Hypo banke". O  ovom je projektu Werner Boote snimao film za austrijsku državnu televiziju ORF 2, a radi se o vrsti  dokumentarca koji ismijava određenu pojavu ili događaj u društvu, u ovom slučaju modernog Argonauta i njegovu potragu za izgubljenim blagom Hypo banke. Umjetnici su izvodili performanse na lokacijama na kojima su se događala sporna ulaganja.

U svojoj je izvedbi Slavica Marin ušla u ulogu Medeje, koja pomaže Argonautima pronaći zlatno runo. To je blago i Vino-Mare, dugogodišnji PIK-ov podrum, osnovan pedesetih godina. U njemu je radilo 400-tinjak zaposlenika i oko 200 sezonskih radnika koji su radili u vinogradima, dok je za vrijeme berbe bilo zaposleno njih tisuću.

- Problem je suvremeno društvo. Danas se sve bazira na profitu, tako da smo nažalost svi mi postali robovi suvremenog društva i banaka, kazala je Marin.

Slavica Marin je diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i vlasnica je i voditeljica umaške galerije "Marin" od 1997.godine. Kroz svoj je umjetnički rad već niz godina poznata likovnoj publici Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Srbije i BiH. Realizirala je niz slika, skulptura, objekata, instalacija i performansa koje je predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi. Inače, svoje umjetničko izražavanje bazira na ekologiji i to od same uporabe prirodnih materijala do estetske zaokruženosti djela, gdje između ostaloga, želi istaknuti prirodu kao osnovno polazište za čistoću ljudskog duha. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter