Umjetna santa i golf po starinski

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci i ponovno kaotican dan manifestacije "Tu smo 2" Muzeja suvremene umjetnosti Istre poceo je u 11.30 sati na pontonu Veslackog kluba "Istra", postavljanjem instalacije Silva Šarica. Vjetar je ometao ronioca da nasuprot pontonu uspješno pozicionira veliku plasticnu santu, koja kao da priziva neki "Titanik" u prolazu.

Nakon što je umjetna santa napokon postavljena, 20-ak zainteresiranih gledatelja, uglavnom umjetnika koji i sami sudjeluju na manifestaciji, uputilo se u Titov park gdje je Refik Saliji Fiko izveo dosad najzanimljiviji performans programa "Tu smo 2".

Odjeven u istarsku narodnu nošnju, prvo je na nakovnju poravnao kosu, a potom je njome krenuo igrati golf. U njegovoj torbi za golf osim kose našao se veliki broj starih alata, poput cekica, metle, lopate i motike. Fiko je tijekom dana svoj performans u raznim varijacijama ponovio i u Parku grada Graza te na Danteovom trgu.

Roberta Weissman Nagy je na izvorištu Nimfej na Karolini ponovila multimedijalnu izložbu "Tko je zapravo Francesca Bradamante?", koju je premijerno postavila na ovogodišnjem 16. PUF-u. Nagy je u vodi izvorišta postavila odljeve lica žena u glini, koja su projicirana na površini. Instalaciju je upotpunila zvucna podloga gotovo zastrašujucih ženskih glasova dok su na zidu izvorišta izložene fotografije - portreti istih žena, rad Zoltana Nagyja.

Igor Grubic je na fasadu stare tiskare postavio stiliziranu hrvatsku zastavu na kojoj su umjesto gornje crvene i donje plave trake ispisana pitanja poput "Tko je pošten politicar?" i "Tko krvavo radi?", dok umjesto šahovnice stoji natpis "Ocekujem cas u kojem ce srednja klasa nestati".

Sinocnji program poceo je u galeriji Makina, gdje su se sa svojim fotografijama predstavili ?ani Celija, Boris Cvjetanovic, Romina Dušic, Marko Ercegovic, Mislav Vesovic i Ana Šeric.

Na Trgu svetog Tome podno zvonika pulske katedrale ?orde Jandric održao je performans "Glen Miller 2010.", posvecen performeru Tomu Gotovcu. Na zidu zvonika projiciran je snimak u cijem je nepomicnom centru glava kosilice, dok se kadar koji snima nebo i oblake neprestano vrti u krug. Jandric je tijekom performansa "kosio" asfalt te je u pauzama donio tri bale sijena, kojima je napravio imaginarni trokut.

Sinoc je iznova izostala projekcija "Autoportret" Matije Debeljuha, i to ponovno zbog tehnickih poteškoca, no skupna izložba u Multimedijalnom centru Luka, u kojem su radove izlagali Alem Korkut, Robert Pauletta, Nikolina Ivezic, Helena Klakocar i Iva Matija Bitanga, održana je na vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter