Umjetna oplodnja dozvoljena i izvan braka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravo na medicinsku oplodnju imat ce i izvanbracni partneri, a ne samo oni koji žive u braku, kako je isprva predvidao Vladin prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji. Naime, u vodstvu HDZ-a danas su se, kako se moglo neslužbeno doznati, nakon temeljite analize javnih pritisaka da se kontroverzni zakonski prijedlog izmijeni i medijske percepcije da je u vrhu vecinske stranke došlo do raskola izmedu liberalnije predsjednice Jadranke Kosor i desnicarske grupacije koju predvode Darko Milinovic i Andrija Hebrang, ocekivano odlucili za kompromisno politicko rješenje.

- Razgovaram s predsjednicom Vlade i naci cemo rješenje, izjavio je ministar zdravstva Milinovic nakon sjednice Vlade.

Tijekom dana trajale su konzultacije vodecih HDZ-ovaca kao i razgovori koalicijskih partnera, a sutra ce se o spomenutom zakonu najvjerojatnije ipak glasati u Saboru. Od tri clanka koja su oporba, HSLS i brojne nevladine udruge najviše dovodile u pitanje, dva se nece mijenjati, a pala je odredba koja je umjetnu oplodnju ogranicavala iskljucivo na bracne partnere. Zakon ce ipak propisivati da djeca rodena medicinskom oplodnjom nakon što napune 18 godina imaju pravo saznati tko su im biološki roditelji. Takoder se održao i clanak koji ne dopušta zamrzavanje zametaka, vec samo jajnih stanica.

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce zatražila je jucer iznenadno da se Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji skine sa saborskog dnevnog reda. Govoreci na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog srca Marija Anic Ledinski rekla je da je takav zahtjev upucen klubu zastupnika HSS-a u Saboru te da se nada da ce «naši zastupnici saslušati mišljenje jedne cetvrtine HSS-a, koliko je udio žena u stranci, i da ce podržati ovu inicijativu».


Podijeli: Facebook Twiter