Umjesto zavjesa, od sunca štite bolničke plahte na prozorima

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

I dok se živa u termometru i dalje nemilosrdno penje, a nesnosne vrućine teško podnose i oni u najboljoj formi, ne treba ni zamišljati kako je tek onima koji su zbog bolesti ovih dana smješteni na nekom od odjela u pulskoj bolnici.

Bolesnici u sobama jedva dolaze do zraka, a najgore je onima koji su zbog određenih zdravstvenih tegoba prikovani za krevet. Sobe nisu klimatizirane, a na većini prozora čak nema niti zavjesa pa sunce prži prema bolesničkim krevetima. I tako sve dok se ne smrači.

Jedini način da se dođe do zraka su širom otvorena vrata i prozori, drugim riječima propuh! Pacijenti sami donose ventilatore koje drže do kreveta kako bi se barem malo "osvježili", a neki su se snašli pa su na prozore prebacili bolničke plahte ne bi li dobili kakav-takav hlad odnosno zaklon od sunca.

Da je boravak u pulskoj bolnici ljeti mnogima nepodnošljiv, poznato je već godinama, no nevjerojatno zvuči da u sobama čak nema niti zavjesa! Tijekom našeg obilaska, upravo je završila montaža zavjesa na dva prozora na odjelu abdominalne kirurgije.

I dok svi s nestrpljenjem očekuju dovršetak nove bolnice koja bi trebala biti opremljena najsuvremenijom opremom, a time i klimom, pulska se bolnica svakog ljeta pretvara u pravi toplinski pakao za pacijente ali za osoblje. Naime, niti u radnim prostorima kao ni u ambulantama u kojima nema aparature, nema ni klima uređaja, tek pokoji ventilator i zavjesa koju su kupili sami djelatnici. Po pričanju sestara na pojedinim odjelima, doznajemo da se temperature u ambulantama popodne penju i do 40 stupnjeva.

Jučer smo obišli odjel neurologije i pulmologije gdje smo zatekli pacijente koji su se s pravom žalili na uvjete u bolnici. Doduše, svi s kojima smo pričali imali su samo riječi pohvale za sestre, liječnike i bolničko osoblje za koje kažu da su na najvišoj razini, unatoč teškim uvjetima u kojima rade. Razgovarali smo s gospođom Ivom koja već nekoliko dana leži na odjelu neurologije.

"Teško je, što da vam kažem, no nekako ću izdržati. Nemamo ni ventilator, a vrućine ne prestaju. Svaka čast osoblju jer nije ni njima lako ovdje raditi. Po noći je neizdrživo, svi spavamo otkriveni, kaže gospođa Iva. U njenoj je sobi i gospođa Marija koja leži nepomična.

- Suprug mi je donio ventilator pa je malo bolje. Prozor je jako malen i nema zavjesu pa vrućina još više dopire. Katastrofalno je vruće i teško mi je jer se ne mogu kretati, kazala nam je Marija koja je na neurologiji već nekoliko dana.

Glavna sestra na tom odjelu Nives Radolović potvrđuje da na odjelu "pod klimom" imaju samo dvije sobe koje su još prije 13 godina nabavili putem donacije. Potvrđuje nam da pacijenti sami znaju donijeti ventilatore kako bi si olakšali boravak na odjelu, dodajući da ni ambulanta gdje liječnik pregledava pacijente i u kojoj se ne nalazi aparatura, također nema klimu.

- Ma ovo je prestrašno, ne morate ni pitati, kazala nam je Gizela koja se nalazi već desetak dana na odjelu pulmologije. Uvjeti u zdravstvu su nam jako loši, iako je osoblje divno, no vrućine su stvarno nepodnošljive i jedva dišemo. Kupamo se u znoju, nema zraka, a sunce prži preko prozora pa smo si stavili lancune na prozore inače bi bilo još gore, ispričala nam je Gizela. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter