Umjesto u smeće, hrana ide potrebitima

Donacija hrane za pse pulskom Snoopyju
Donacija hrane za pse pulskom Snoopyju

Puljanka je Udruzi za zaštitu životinja Snoopy protekli tjedan poklonila veliki broj vreća hrane za životinje. Radi se o hrani koja je, kako doznajemo, bila pred istekom roka, no itekako dobra da nahrani trbuščiće napuštenih životinja, te je procijenjeno kako ju je bolje pokloniti nego da ostane neprodana. Lijepa gesta razveselila je Snoopyjevce koji skrbe o napuštenim psima u utvrdi Kaštijun, a oni su svoju sreću odlučili dijeliti dalje te dio hrane pokloniti drugim udrugama koji se skrbe o životinjama.

Donacija za napuštene životinje

- Bilo je to jedno nevjerojatno i ugodno iznenađenje koje će našim dlakavcima osigurati pune trbušćiće, a nama bezbrižan san. Kažu da se ljubav dijeljenjem množi pa tako mi u našoj sreći nismo zaboravili i druge istarske udruge jer i sami znamo kako je jedva krpati kraj s krajem pokušavajući im osigurati ono najpotrebnije. Stoga smo 30 vreća odvezli u HappyEnd AnimalRescue, 20 poklonili našim prijateljima u Udruzi Ruka Šapi, 20 vreća za pse spašene iz pulskog šinteraja dobila je Mira Banković, isto toliko Udruga za zaštitu životinja-Fenix, a 20 vreća otišlo je u umaško Društvo za zaštitu životinja Oaza, navela nam je Dijana Bekić, predsjednica udruge zahvaljujući se Puljanci na vrijednoj donaciji.

Ovakvih će donacija, ukoliko prođe novi Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje zasigurno biti puno više jer se njime napokon počinje uvoditi reda u sustav doniranja, te ispraviti dugogodišnji apsurd da je trgovcima do sada hranu bilo jednostavnije i jeftinije baciti nego donirati. Naime, osim nedostatka zakonske regulative, na donirane namirnice do sada su morali plaćati PDV od 25 posto pa im se to, jednostavno, nije isplatilo.

Pravilnik na javnoj raspravi

Pravilnik je, nakon posljednje sjednice Povjerenstva upućen na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću putem e-savjetovanja zaključno s 5. listopadom.

- Koristimo priliku pozvati zainteresiranu javnost da nam, putem za to predviđenih obrazaca, dostavi svoja mišljenja i prijedloge kako bi konačni tekst pravilnika bio kvalitetan put prema uspostavi sustava koji će svima biti na ponos. Ovim Pravilnikom će se po prvi puta u Republici Hrvatskoj uspostaviti sustav doniranja hrane i hrane za životinje koji će osigurati da ona uistinu dođe do onih kojima je najpotrebnija. Valja napomenuti da sustav predviđa i značajno smanjenje uništavanja, odnosno bacanja hrane i zaštite okoliša, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

U Pravilniku se navodi kako je "doniranje hrane i hrane za životinje davanje hrane bez naknade, odnosno besplatno". Pravilnik predviđa kako se hrana može donirati osobama koje su socijalno ugrožene, korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi ili osobama koje su pogođene elementarnim nepogodama ili prirodnim katastrofama. Također, utvrđeno je kako se donirati može samo hrana koja je sigurna sukladno uredbama Zakona o hrani. Hrana koja je označena "upotrijebiti do" mora se donirati krajnjem korisniku prije isteka toga datuma ili je posrednik može ponuditi krajnjem korisniku i nakon isteka toga roka ali ga tada o tome mora obavijestiti. Cilj je doniranja hrane, navodi se Pravilnikom, sprečavanje njenog uništavanja, zaštita okoliša i pomoć krajnjim korisnicima.

Kada smo o ovoj smo temi i apsurdnosti bacanja hrane već pisali, tada smo, od trgovačkih centara, doznali da u dućanima najviše ostane neprodanog kruha, oko 15 posto dostavljenog. Osim kruha baci se desetak posto neprodanog voća i povrća te najmanje, oko tri posto mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa. Naveli su nam i da je za dio asortimana ugovoren povrat s dobavljačima, dok se ostatak zbrinjava putem ovlaštenih tvrtki, a svi su napomenuli i kako nastoje da je višak hrane što manji i to tako što se cijena artikla pred istekom roka snizi. Isto rade i brojne pekare u kojima se pred kraj radnog vremena snižava cijena dnevnih pekarskih proizvoda i do 50 posto. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter