Umjesto tri tisuće, vratili samo 255 kuna

FINA - neosvojiva utvrda (Arhiva)
FINA - neosvojiva utvrda (Arhiva)

Iako se FINA u ponedjeljak putem novina(ra) ispričala greškom ovršenom Puljaninu kojeg su blokirali zbog duga od 650 tisuća kuna koji "pripada" njegovom prezimenjaku, a koji više nije živ, te su najavili da će istog dana u cijelosti vratiti novac koji mu je skinut s računa, jedino što nakon svega može zaključiti ovršeni Puljanin je da se njegova agonija nastavlja i da još ništa nije riješeno.

Igra živaca

Naime, jučer ujutro nam je potvrdio da mu je na bankovni račun s kojeg mu je prethodno zbog krive legitimacije FINA skinula 2.973 kune, vraćeno svega 14 eura, odnosno 105 kuna! Već na rubu snaga i živaca kaže da mu je svega dosta i nikako ne može sebi objasniti na koji je način FINA došla do tog iznosa od 14 eura. Nije prošlo ni nekoliko sati kada nas je ponovno kontaktirao rekavši da je upravo saznao kako mu je FINA preusmjerila, odnosno vratila još 150 kuna na njegov račun u drugoj banci, i to na onaj koji je zatvorio još 2013. godine. Od isplate čitavog iznosa još ni traga.

- Sada stvarno više ne znam što da mislim i najradije bih od svega odustao i neka si nose tih 308 eura koje su mi uzeli. Nemam više ni snage, vremena, a ni živaca da bi se morao danima natezati s njima zbog njihovog propusta. Iz mog je primjera jasno da mi u Hrvatskoj imamo zakone koji omogućavaju da se ljudima "preko noći" sjedne na račun i ovrši ih se, pa makar i očitom greškom, ali nemamo mehanizme ni zakone kako im taj isti novac vratiti. Ogorčen sam i na banku koja iako ima sve moje kontakte i mailove, nije našla vremena i ništa nije poduzela da me obavijesti o tome da mi je račun u blokadi mjesec dana. Sva sreća da ne živim od tog novca, ali ovo se moglo bilo kome dogoditi. Što je s onima kojima su sredstva na računu potrebna za goli život, lijekove, pomagala, bilo što drugo. To FINA-u ne zanima, oni su se preko medija ispričali, kaže nam Puljanin koji ne vjeruje da će  njegov slučaj poslužiti kao primjer da se ovako nešto više ne ponovi.

Bez odgovora

Čisto sumnja i da će itko snositi odgovornost ili da će se poduzeti mjere nadzora kako bi se otkrilo zašto se ni kriv ni dužan našao u ovoj noćnoj mori.

- Jedina kazna može biti da netko u FINA-i zbog ovoga ne dobije povišicu, kaže Puljanin koji je uvjeren da je agencija nakon svega pokazala da je sama sebi svrha.

Slučaj Puljanina pobudio je pažnju medija i javnosti, a iz komentara čitatelja na portalima stječe se dojam da ovakve stvari nisu rijetkost.

Jučer smo ponovno u FINA-i pokušali provjeriti zbog čega mu novac nije u cijelosti vraćen i zašto mu je isplata "sjela" na dva odvojena računa od kojih je jedan zatvoren već tri godine, međutim odgovor nismo dobili. Dodajmo još samo rečenicu da je Fina u ponedjeljak novinarima potvrdila da preuzimaju odgovornost za taj slučaj te da je pogreška ispravljena, a ovršena sredstva, u iznosu od 2.973 kuna, tvrdili su,  bit će odmah vraćena na račun pogrešno ovršenog. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter