Umjesto toplane nude im grijanje na prirodni plin

Stanari Splitske ne znaju kako će se grijati (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Stanari Splitske ne znaju kako će se grijati (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Proteklih dana u Karlovcu stanari jedne zgrade odlučili su postati neovisni i izdvojiti se iz sustava gradske toplane. Oni, su naime, u prostore svoje toplinske podstanice instalirali plinsku peć te će se nadalje sami brinuti za grijanje i toplu vodu. Mogu li, poput Karlovčana, i stanari iz Splitske i Ulice starih statuta u Puli ugasiti toplanu upitali smo nadležne.

- Stanari tih blok-zgrada u Splitskoj ulici rad toplane ne mogu prebaciti na prirodni plin jer prostor njihove toplane gdje se sada nalazi kotao ne udovoljava standardima za plinsku kotlovnicu. U plinskoj kotlovnici trebaju dva zida biti slobodna i kotlovnica ne smije biti ukopana. Međutim, postoji rješenje da se ti stanari Splitske ulice prebace na grijanje na prirodni plin i kroz nekoliko dana, na poziv upravitelja zgrada Castrum, održat ću sastanak s njihovim predstavnicima stanara i pojasniti im opcije, kaže nam Dean Kocijančić, direktor Plinare.

Direktor Plinare napominje da zgrade u Splitskoj ulici već koriste gradski plin za kuhanje, a na proljeće predviđa da će biti spojeni i na novu mrežu prirodnog plina jer mreža je već postavljena u Ravenskoj ulici. Stoga, kaže, kao postojeći potrošači ne bi plaćali naknadu za priključenje.

- Prije svega zgradu treba pregledati ovlašteni projektant i izraditi projekt. Vjerojatno bi po svakom ulazu treba izgraditi novu vertikalu za protok prirodnog plina i vidjeti da li mogu svi stanari preći na prirodni plin, kakve su im instalacije i ventili. Te zgrade nemaju dimnjake, no, postoje fasadni bojleri koji se postave najmanje 1,5 metar od prozora pa to ne bi bio problem. No, zato bi imali manju investiciju, jer već imaju postojeće radijatore po stanovima. (Goran ROJNIĆ) 

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter