Umjesto Todorića, Grgić većinski vlasnik Agrolagune

M. MIJOŠEK
M. MIJOŠEK

Kako prenosi poslovni.hr, Agrokor više nije većinski vlasnik Agrolagune. Naime, 51 posto dionica porečke tvrtke sada preko skrbničkog računa u Kreditnoj banci Zagreb (KBZ) Dubravka Grgića drže s njime povezane tvrtke - Agram invest, Euroherc i Jadransko osiguranje. 

Iz Agrolagune su na naš upit potvrdili da su točne informacije da je 51 posto Agrolagune d.d. upisano sada na skrbničkom računu u KBZ-u. 

- Točno je da Agrokor sada drži 34,2 posto dionica Agrolagune d.d. Sve je to javno vidljivo. Međutim, način stjecanja dionica je pitanje poslovne transakcije između bivšeg i sadašnjeg vlasnika i nije u domeni Uprave društva, odgovorili su nam iz Agrolagune.

Inače, koncern Agrokor držao je 85 posto dionica, te je najavljivao otkup dodatnih 14 posto od CERP-a i stjecanje 99 posto Agrolagune.

Promjenu su za poslovni.hr potvrdili i u Agrokoru uz tvrdnju da se radi o posljedicama REPO ugovora koje su nastupile prije otvaranja postupka izvanredne uprave. Dodali su da utvrđuju sve činjenice i rješavaju ih.

Agrolaguna ima 1193 hektara državnog zemljišta, koje ne može biti preneseno na novog vlasnika bez suglasnosti države. Inače, KBZ, preko koje sada drži udjele u Agrolaguni, Grgić je 2006. kupio od Agrokora.

Prethodno je Agram invest izvijestio o stjecanju udjela u druge dvije Agrokorove poljoprivredne tvrtke - u Belju su stekli 13,9 posto, a u Vupiku 9,8 posto dionica. Vijest su objavili zato što te tvrtke kotiraju na Zagrebačkoj burza, s koje je Agrolaguna još 2009. delistirana, pa o tome Agram invest nije bio dužan izvijestiti.

O REPO ugovorima na HTV-u je u srijedu govorio Petar-Pierre Matek, predsjednik Hanfe.

- Mi smo reagirali čim smo 2012. i 2013. uočili neobična ponašanja u financiranju Agrokora. Tada smo vidjeli  da određena društva putem REPO ugovora u zalog uzimaju dionice i financiraju neke tvrtke. Upozorili  smo ih da njihova temeljna djelatnost nije kreditiranje i većina je to prestala raditi, a neki su nam predali licence za posao koji su radili pa više nisu bili pod nadzorom Hanfe, rekao je Matek u emisiji Otvoreno. (G.I.)


Podijeli: Facebook Twiter