Umjesto teških knjiga na nastavu s tabletom

Torbe školaraca višestruko teže u odnosu na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (N. LAZAREVIĆ)
Torbe školaraca višestruko teže u odnosu na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (N. LAZAREVIĆ)

Iako su nam i najmlađi digitalizirani i ne skidaju se s tableta, mobitela i kompjutora, u školu i dalje tegle preteške torbe i ruksake. Jedna je majka izmjerila da ponedjeljkom, kad je raspored sati najgušći, torba njezina prvašića, koji teži 25 kilograma, dosegne pet kilograma težine, dok čitavih deset kilograma na leđima tegli starija kći, šestašica, što je čak trećina njezine težine. Višestruki su to premašaji preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, što je u nekim zemljama regulirano i zakonom, da težina školske torbe ne smije prelaziti deset posto djetetove težine.

- Ne može se tvrditi da su isključivo teške školske torbe uzrokom nepravilnog tjelesnog držanja tijela i stečenih deformiteta kralježnice jer treba imati na umu i druge čimbenike kao što su genetska predispozicija za deformitete kralježnice i stopala, sjedilački način života, nedovoljno kretanje i bavljenje tjelesnom aktivnošću, debljina… Prema istraživanjima provedenima u svijetu, torbe su svakako preteške i pridonose pojavi subjektivnih smetnji kod školskog djeteta kao što su umor, iscrpljenost, bol u leđima, vratu, koljenima, poteškoće u hodanju i održavanju ravnoteže, kaže dr. Klaudija Blarežina, voditeljica Službe za školsku medicinu u Puli.

Jedno od rješenja - da učenici imaju svoje ormariće u školi, gdje mogu držati udžbenike, bilježnice, školski pribor i opremu, barem onu koju toga dana neće trebati doma za učenje i pisanje zadaća - u hrvatskim školama većinom nije zaživjelo. U Osnovnoj školi Vidikovac u Puli kažu da njihovi učenici u razrednoj nastavi (od 1. do 4. razreda) imaju svatko svoj ormarić pod ključićem, ali u njemu drže što drže, ali udžbenike i bilježnice i dalje svakodnevno nose doma.

- Svi udžbenici postoje u digitalnom izdanju i djeca mogu donijeti u školu svoje digitalne uređaje, tablete. Neki ih već koriste umjesto knjiga u predmetnoj nastavi. Upotreba digitalnih udžbenika posebno je dobra za djecu koja imaju problema s kralježnicom jer jedan tablet zamjenjuje sve udžbenike. Cijena kompleta udžbenika i tableta uz naknadu za uporabu e-udžbenika otprilike je ista, nema puno razlike. Puno je lakše i jednostavnije koristiti jedan tablet, nego pet pa i desetak knjiga, koliko im dnevno treba za nastavu, kaže ravnatelj OŠ Vidikovac Predrag Dukić. (Duška PALIBRK)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter