Umjesto strijeljanja pomilovanje za lopova

Prizor iz predstave - odlični kostimi, dinamika radnje, uigrana glumačka ekipa
Prizor iz predstave - odlični kostimi, dinamika radnje, uigrana glumačka ekipa

U prosincu 1699. godine izvjesni Domenico Furlan izvršio je pljačku u Eufrazijevoj bazilici. Nezgrapni je lopov uhićen, doveden pred sud i osuđen na smrtnu kaznu koja je izvršena strijeljanjem. Tijelo je potom spaljeno a detalj iz porečke crne kronike s kraja 17. stoljeća dugo je drijemao u porečkim arhivima sve dok sadašnja ravnateljica gradskog muzeja, povjesničarka Elena Uljanić Vekić nije cijeli spis pronašla, proučila i potom predala članovima udruge Giostra. Kolega novinar Goran Prodan je po priči napisao scenarij, a Nina Kleflin osmislila i postavila predstavu koja se od 2012. godine prikazuje u Poreču pod naslovom "Iustitia", a u sklopu istarskog projekta Istra Inspirit.

Porečke ulice i trgovi pretvaraju se u pozornicu a publika prati pokrete glumaca (svi članovi Giostre) i slijedi ih na putu od mjesta uhićenja lopova Domenica pa preko sudnice i tamnice do mjesta izvršenja smrtne kazne. Na tom kazališnom putu publiku prati Dunja Klarić u ulozi vodičkinje Nadaline Chiurco koja nazočnima, na hrvatskom i engleskom, objašnjava promjene dramske situacije i istovremeno podučava goste kratkim povijesnim natuknicama o porečkim ulicama, trgovima i palačama.

Autor scenarija izvršio je drastičnu promjenu epiloga, odnosno kraja nesretnog Domenica - trenutak prije strijeljanja dogodi se obrat, dolazi do pomilovanja jer, kako nam objašnjava autor, danas za istu krađu običan lopov može zaraditi najviše godinu ili dvije zatvora, a u slučaju političara prevaranta ili lopova matematički i statistički je dokazano da bi sud izrekao tek uvjetnu kaznu zatvora.

Dakle, članovi udruge Giostre na taj su način prošlost spojili sa sadašnjošću. Kostimi glumaca su izuzetno dobro urađeni, pokretljivost odnosno promjena scenografije daje nužnu dinamiku, ekipa je uigrana pa je predstava iz godine u godinu dobro prihvaćena. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter