Umjesto sposobnosti, često se ističe invalidnost


Saborski zastupnik i SDP-ov kandidat za župana Damir Kajin, u pratnji Marina Fola, danas je posjetio pulski Down centar. Povod posjeta, osim upoznavanja s aktivnostima i problema Centra, bio je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s down sindromom i kampanje "Down sindrom, pa što?".

Dočekali  su ih školarci koji trenutno peku zanat konobara, a pozdravilo ga je i šestero Francuza koji su ondje na edukaciji. Kajin je potom obišao prostorije centra.

- Došli smo ovdje učiti i slušati o problemima. Želimo znati zašto većina roditelja iz cijele Hrvatske dolaze u pulski Centar. Volio bih isto tako da svi, pa i predsjednik Ivo Josipović, dođu u Down centar prije, primjerice, manifestacije u Areni, rekao je Kajin, naglašavajući da osobe s down sindromom imaju sva prava i da je naše da im pomognemo.

Kajin je potom rekao da mu je nevjerojatno da se u Gradu Puli troši ogroman novac na PR agencije, a da se tako malo, oko 27.000 kuna, daje pulskom Down centru. Istaknuo je da se djeca s tim sindromom ne smiju nalaziti na marginama društva jer se time, uz ostalo, krše osnovna ljudska prava. Također, rekao je da u Hrvatskoj živi veliki broj osoba s posebnim potrebama i s invaliditetom te da oni zapravo čine najveću "manjinu" kojima treba omogućiti neovisnost.

- Često se umjesto sposobnosti ističe invalidnost, rekao je Kajin dodajući da bi država u ovom slučaju trebala primijeniti pozitivnu diskriminaciju te prednost pri zapošljavanju dati upravo osobama s posebnim potrebama ili invaliditetom.

Folo je pak istaknuo da je pulski Centar postao referentni centar za cijelu regiju te da aktivnosti koje se ondje provode, prvenstveno deinstitucionalizacija, govore više od riječi. Veli da će raditi na tome da se uz organizirano stanovanje svakako trebaju uključiti treninzi za samostalno stanovanje koje sadašnji zakon ne predviđa.

Da je pulski centar model za cijelu regiju istaknula je i ravnateljica Branka Butorac, kazavši da je pulski centar centar dobre prakse što dokazuju brojna priznanja i visoka pokroviteljstva. Kazala je također da je pulski centar, uz deinstitucionalizaciju, otišao jako daleko i u stručnosti te ostalim djelatnostima.            

- Čovjek je čovjek imao gen više ili manje, rekla je među ostalim Butorac, pozivajući sve ljude dobre volje i političke strukture da čuju i saznaju probleme osoba s down sindromom na predstojećoj manifestaciji koja će se održati na Portarati, 21. ožujka. (N. SOFTIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter