Umjesto ručno, ročko zvono pokretat će se na struju

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Našalit će se da je umirovljena zvonarica, dodali bi zasluženo. Eda Krulčić zadnja je ročka zvonarica, među zadnjima ako ne i zadnja zvonarica u Istri. Ovog je tjedna zadnji puta ručno zvonila zvonima na zvoniku župne crkve Svetoga Bartola, jer ubuduće će se zvona pokretati na struju.

Većina je crkvenih zvona u Istri elektrificirano i automatizirano, a upravo su u tijeku radovi na automatizaciji zvona u Roču. Za sada će se elektrificirati samo veliko zvono jer malo zvono je napuknuto. Na svom, sada već bivšem radnom mjestu zvonarice, vitalna 62-godišnjakinja provela je zadnje dvije godine otkako je tu dužnost preuzela od supruga Josipa Krulčića. Iako sitna, bez problema je pokretala dva zvona; veliko nazvano Sveti Petar teško 580 kilograma i malo Santa Marija od "svega" 330 kilograma.

Ročka crkva imala je još jedno zvono od 800 kilograma, ali su ga za vrijeme Drugog svjetskog rata Talijani skinuli sa zvonika i odvezli u Udine. Brončana zvona koristili su se u proizvodnji topova. Ručno zvonjenje obiteljska je tradicija koja seže u 1956. godinu. - Stanovali smo blizu zvonika pa smo brat i ja još kao djeca često pomagali zvoniti, prisjeća se Josip. Tada je župnik u Roču bio Ratislav Udovičić, koji je 1956. u knjigama zapisao: "Danas je otišla iz Roča obitelj Fabris, a zvonjenje je preuzela Vitalija, udovica Krulčić s dvoje djece. No Josip i njegov brat otišli su na školovanje, majka je radila u ročkoj mljekari i više nije mogla zvoniti pa je tu obavezu 1962. godine preuzeo župnik, odnosno dekla Ljuba. Kada je došao novi župnik Mladen Matika, 1997. godine brigu o crkvenim zvonima ponovno su povjerili obitelji Krulčić.

Zbog zdravstvenih poteškoća Josip je posustao, a nastavila je supruga Eda. Sada će biti zapamćena kao zadnja zvonarica nakon koje će ručno zvonjenje u Roču otići u povijest. Doista šteta jer radi se o posebnoj vještini, Josip će reći umjetnosti, poznatoj tek rijetkima. Zvoni se dva puta na dan, u podne te Zdrava Marija, navečer po zalasku sunca. Za blagdane i nedjeljama treba zvoniti četiri puta na dan. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter