Umjesto Rim hodočasnici pohodili Pazin

Hodočasnici pohodili Pazin (M. RIMANIĆ)
Hodočasnici pohodili Pazin (M. RIMANIĆ)

Hodočasnici iz raznih krajeva Istre pohodili su pazinski franjevački samostan da bi nakon ispovijedi koja je počela u ranim jutarnjim satima koncelebriranom misom, koju je predvodio mons. Ivan Milovan biskup porečko-pulski u miru, proslavili blagdan Blažene djevice Marije Kraljice Anđela ili Gospe od Anđela.

Ovaj se blagdan u Pazinu naziva Rim, zato jer hodočašće u Pazin, zamjenjuje hodočašće na grob Sv. Petra u Rimu. Pobožna predaja kaže kako je Sv. Franjo, po Bogorodičinom zagovoru, od Isusa izmolio, a papa Honorije III. 1223. potvrdio, potpuni oprost grijeha za one koji hodočaste na sveta mjesta kao što su Isusov grob u Jeruzalemu, grob Sv. Petra u Rimu, grob Sv. Jakova u Compostelli, te crkvu Porcijunkula ili Gospe od Anđela u Asizu.

Prije dolaska franjevaca u Pazin, 1470., mnogi su Istrani hodočastili u Rim, a budući da su, po njihovom dolasku, potpuni oprost mogli dobiti u Pazinu, blagdan Gospe od Anđela koji se savi 2. kolovoza u pazinskom franjevačkom samostanu prozvali su Rim.

Nakon jutarnje ispovjedi hodočasnici, zapravo djevojke iz crkve iznose kip Blažene Djevice Marije do oltara u samostanskom vrtu pred kojim se služi misa. Misu po običaju služi biskup porečko pulski od kojeg hodočasnici nakon ispovjedi očekuju riječi okrepe i smjernice kojim bi s mogli oduprijeti životnim izazovima koji ih očekuju. Biskup u miru mons. Ivan Milovan.

"Ovdje smo danas u godini vjere da svoj život učvrstimo u znaku vjere i da se duhovno ojačamo u vjerničkom hodu", poručio je u propovjedi biskup hodočasnicima. Vremena su zahtjevna i izazovna, dodao je i naglasio: "Sigurno je u povijesti bilo i težih vremena, ali kako ne biti zabrinut kada se vjera i njene vrijednosti proglašavaju nečim nazadnim, zaostalim. Kada se suprotno prirodnom zakonu, Ustavu i zakonima djeci iz moralnog odgoja želi isključiti obitelj, a djecu i mlade povjeriti državi, zapravo nekim ljudima na vlasti."

To, kako je rekao biskup, previše podsjeća na ideologije prošlog stoljeća koje nisu odgajale djecu da budu uzorni građeni već su ih nastojale otrgnuti od obitelji kako bi im se usadila ideologija kao neka druga vjera. "Ovdje smo kao hodočasnici da od Blažene djevice Marije isprosimo pomoć u životu i nedaćama s kojima se suočavamo", rekao je biskup Milovan.

Dodajući kako su vjernici u ovim vremenima često na meti vjetrovima koji pušu protiv katoličkog morala. Zato u ovom svijetu obilježenom materijalizmom i moralnom popustljivošću nije lako i dosljedno živjeti vjeru. Stoga danas živjeti kako kršćanin, više nego jučer, znači živjeti protiv struje modernog mentaliteta.

Danas doista mnogi žele potopiti vjeru, a tomu se mogu oduprijeti samo oni koji odlučno žive vjeru sa velikim žarom i pouzdanjem u Boga. Upravo takav je bio i Miroslav Bučlešić koji će uskoro biti uzdignut među blaženike, rekao je između ostalog u homiliji na misi u pazinskom franjevačkom samostanu biskup Milovan.

Osim hodočašćem u franjevački samostan pazinski Rim obilježava se nizom sportskih i zabavnih programa. U subotu će ovim povodom na Trgu slobode od 9.30 sati svirati Limena glazba Pazin, Harmonikaši i pjevati klapa "Bukaleta".

U večernjem programu od 18.30 Capoeira iz Rijeka prikazat će brazilski borbeni ples, zatim će Zumbatomic izvesti zumbu za djecu, a u 20.30 počinje "Mali mikrofon". Program će zaključiti Alfa time band & Serđo Pavat i Mladen Grdović. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter