Umjesto rijecima odgovaraju šakama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki cetvrti ucenik osmih razreda najmanje je jednom nosio sa sobom hladno oružje (noževe, boksere ili palicu), svaki peti je fizicki nasrnuo na drugog ucenika s namjerom da ga ozlijedi, a 17,3 posto osmaša je najmanje jednom udarilo ili prijetilo nekom od roditelja, dok je svaki deseti ucenik udario ili prijetio ucitelju ili uciteljici. Šokantni su to podaci iz nedavno objavljenog istraživanja naslovljenog Rizicna i antisocijalna ponašanja mladih adolescenata i privrženost školi znanstvenica Ivane Vrselja, Ines Sucic i Renate Franc iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba.

Vecina prosvjetnih djelatnika nerado govori o problemu eskalacije nasilja u školama, a posebice o prijetnjama i fizickim napadima koje doživljavaju od svojih daka. Ravnateljica jedne osnovne škole u Istri, koja je s nama pristala razgovarati uz uvjet anonimnosti, veli da nasilja na školskim hodnicima ima sve više, a i sama je jednom posvjedocila tome da ucenici sa sobom nose hladna oružja.

- Prije par godina kod našeg ucenika otkrili smo nožic, srecom nije bilo nikakvih izgreda, ali drugi su se ucenici zbog toga jako prepali. Dovoljno je da se neki ucenik nekom naruga i ovaj mu odgovori šakama ili udaranjem nogom. Pokušavamo ih i stalno uciti da sukobe i probleme rješavaju na nenasilan nacin. Upozoravamo roditelje na ponašanje ucenika, ali oni nam kažu da ni sami ne znaju što uciniti jer kad kažu djetetu da ne odgovara na fizicke napade, drugi ga ucenici još više istuku.

Veli da su djecaci u pravilu nasilniji, cešce se tuku, posebice u šestim i sedmim razredima, dok djevojcice u posljednje vrijeme sve cešce kradu po ducanima, što su prije cešce radili djecaci. Ucenici su u velikom broju skloni vandalizmu, posebice oni osmih razreda, gdje je cak 30 posto namjerno uništavalo školsku ili gradsku imovinu. Barem jednom u životu nešto je ukrao svaki deseti ucenik viših razreda osnovnih škola.

Najviše markiraju ucenici petih razreda, cak svaki treci je barem jednom neopravdano izostao iz škole cijeli dan. Iako su ucenici skloniji neprimjerenom ponašanju od ucenica, švercanje u tramvaju ili busu, vrijedanje putem telefona i slanje pogrdnih poruka putem SMS-a jednako je prisutno kod djecaka i djevojcica. Dok ucenici pet puta cešce sudjeluju u tucnjavama u grupi, kod ucenica je izraženije nasilje prema roditeljima, što je jedan od problema o kojem se nedovoljno govori.

Da je maloljetnicka delinkvencija u porastu, pokazuju i službeni podaci policije. Lani su u odnosu na 2007. maloljetnici pocinili 24 posto više kaznenih djela tjelesnih ozljeda, šest posto više djela teških tjelesnih ozljeda te 46 posto više djela nasilnickog ponašanja. Smanjio se broj prekršajnih djela narušavanja javnog reda i mira tucom, svadom i vikom, i to za 12 posto.


Podijeli: Facebook Twiter