Umjesto procesije molitve ispred kipa Gospe Snježne


Sakralno zadnje Gospe Snježne u Materadi omiljeno je okupljalište vjernika za blagdan mjesne zaštitnice i BDM od Snijega. Mjesno i pučanstvo okolnih župa s umaškog područja, te vjernici s ovih prostora koji žive i rade u Italiji i Sloveniji nisu ni ovog uzavrelog dopodneva propustili svečanu službu euharistije. Molitvom, pjesmom i utjecanjem nebeskoj Majci doživjeli su novi susret sa svojom zagovornicom.

Misno slavlje je predvodio don Mladen Pranjić, negdašnji kapelan u Sv. Mariji na Krasu i Grožnjanu, sad na školovanju u Rimu. U koncelebraciji euharistijske službe sudjelovali su svećenici Benjamin Petrović (Savudrija), Željko Rajčić (Brtonigla), novigradski đakon Ivan Kisegi, umaški kapelan Anton Pernat te mjesni i župnik Kršeta i Petrovije fra Mirko Vukšić.

U nadahnutoj propovijedi don Pranjić je ukazao vjernicima koji su ispunili ovdašnji dom Gospe Snježne na znakovitosti ovog blagdana, te BDM i njene uloge u našim životima.

Umjesto uobičajene procesije mjesnim ulicama koja je izostala zbog visokih temperatura, svećenici su ispred kipa Gospe Snježne zajedno s vjernicima izrekli molitve BDM. Župnik fra Mirko Vukšić se zahvalio subraći svećenicima, te mještanima za priređeni ugođaj. Poslije blagoslova sviju nazočnih, druženje je nastavljeno ispred crkve uz okrjepu, piće i slastice koje su priredili domaćini za sve prisutne.

Spomendan Sv. Marije Snježne tradicionalno se slavi i u Šterni te u okolnim mjestima Gornje Bujštine, a središnji događaj je sveta misa u obližnjoj crkvi, na uzvisini prema Čepiću. Crkva Gospe od Sniga, kako je u narodu poznata, sagrađena je, prema nekim izvorima, 1492. godine, povremeno je obnavljana i u njoj stoji vrijedan glagoljski zapis iz 1588. godine. Svake godine na slavljenje Gospe Snježne tu se okupe vjernici iz mnogih dijelova Istre, Slovenije i Italije, nastavljajući tradiciju blagovanja i druženja u crkvi i ispred nje, u hladovini višestoljetne lipe. Misno slavlje vodio je župnik Šterne i Zrenja Lino Rakar, kojemu je ovo jedno od posljednjih misnih slavlja prije mirovine, u koncelebraciji s nekoliko drugih svećenika. Nakon svete mise vjernici su u procesiji pratili sveti kip Gospe Snježne, da bi ga ponovo vratili na postament gdje su se svi još jednom uz molitvu zahvaljivali na njenoj dobroti. (M. GAVRAN, L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter