Umjesto plaćanja PDV-a novac ide u sportske objekte

Igralište Doma Braće Ribar koriste srednjoškolci i sportske udruge (Arhiva)
Igralište Doma Braće Ribar koriste srednjoškolci i sportske udruge (Arhiva)

Nakon što su vijećnici usvojili odluku o preoblikovanju Javne ustanove Pula sport u trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću - Pula sport d.o.o. - Grad Pula će od 1. siječnja iduće godine, umjesto javne ustanove imati jedno gradsko poduzeće više. Za ovakav korak nadležni su se odlučili, ukratko pojašnjeno, zbog mogućnosti boljeg i fleksibilnijeg poslovanja, mogućnosti da PDV ne plaćaju državi, već ga ulažu u svoje ciljeve i programe i, ne manje važno, prošire djelatnost na druge grane kojima se ostvaruje mogućnost većeg prihodovanja sredstava koja se onda mogu ulagati u bolje uvjete sportske infrastrukture i programe za sportske udruge i građane. O tome smo razgovarali s ravnateljem Pula sporta Erikom Lukšićem.

Ulaganje u bolje uvjete

- Razlozi za preoblikovanje javne ustanove u d.o.o. proizlaze iz stručnog elaborata, odnosno analize isplativosti preoblikovanja, kojeg je pripremila tvrtka COIN, dostavljen je svim vijećnicima, nalazi se na službenim stranicama Grada Pule (www.pula.hr) i dostupan je svima. Analiza je napravljena na zahtjev Pula sporta i obrađuje dva modela nastavka poslovanja: kao javne ustanove i kao trgovačkog društva, te dva porezna aspekta, onoga Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, pojašnjava Lukšić.

Analizu je JU Pula Sport naručio jer je došlo do značajne promjene uvjeta poslovanja kao rezultat ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u od 1. srpnja 2013. godine. Tim je zakonom propisano da su PDV-a oslobođene usluge usko vezane uz sport ili tjelesni odgoj koje neprofitne pravne osobe pružaju osobama koje se bave sportom ili sudjeluju u tjelesnom odgoju.

- Takva odredba proizvodi značajan financijski utjecaj na poslovanje javne ustanove, a to je detaljno elaborirano u Analizi isplativosti preoblikovanja u trgovačko društvo. Preoblikovanjem u trgovačko društvo također se stvaraju povoljniji financijski uvjeti za nastavak investiranja u sportske objekte, kao i mogućnost povoljnijeg kreditiranja kapitalne izgradnje, pojašnjava nadalje Lukšić.

Povoljnije kreditiranje

- Iz analize proizlazi, između ostalog, da su se promijenili financijski okviri poslovanja, osobito u dijelu poreza, te da se u tvrtki koja je investirala značajna sredstva u dugotrajnu materijalnu imovinu i koja ima namjeru to i dalje činiti, omogućava jednostavnije poslovanje kao trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću. Prije svega to se odnosi na jednostavnije i povoljnije kreditiranje pri nastavku većih kapitalnih ulaganja, kao i fleksibilnije poslovanje jer je moguće širenje djelatnosti, što se u javnoj ustanovi nije moglo realizirati. Primjerice, ustanove ovakvog tipa nisu u mogućnosti realizirati ugostiteljsku djelatnost prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, kaže Lukšić.

Tijekom rasprave o preoblikovanju Pula sporta na sjednici Gradskog vijeća pojedini vijećnici izrazili su bojazan da bi ovakvo preoblikovanje moglo značiti privatizaciju Pula sporta, odnosno pojedinih gradskih sportskih objekata, a trenutno Pula sport skrbi o Gradskog stadiona Aldo Drosina, Domu sportova Mate Parlov, Domu Braće Ribar te nogometnim terenima na Velom Vrhu i u Štinjanu. No, Lukšić, ponovno odbacuje takve insinuacije. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter