Umjesto penzionera u zoni Krase odmarat će turisti

Zona s vilama na četiri hektara planira se u zaleđu Raklja (Arhiva)
Zona s vilama na četiri hektara planira se u zaleđu Raklja (Arhiva)

Od luksuznog naselja za starije osobe u zaleđu Raklja neće biti ništa. Općina Marčana na prijedlog vlasnika donijela je odluku o izmjenama Urbanističkog plana uređenja Krase pa će se umjesto nerealiziranog kompleksa za smještaj osoba srednje i starije dobi s poslovno-komercijalnim objektima za pružanje medicinsko-komercijalnih usluga, planirati gradnju 20-ak vila za odmor. Vlasnik izdvojenog građevinskog područja od 4,2 hektara je tvrtka Rakalj d.o.o. koju je osnovao investicijski fond za nekretnine Terra Firma.

Vlasnik nije našao investitora

Razlog za izmjenu plana nerealiziranog naselja na izoliranom području između Raklja, Krnice i Belavići, kako obrazlažu u Općini Marčana, je što vlasnik nije našao investitora za taj projekt, a pretpostavka je da će to biti puno lakše učiniti s naseljem za odmor. Prethodni UPU, prema kojem je planiran smještajni i rehabilitacijski kompleks za osobe iznad 55 godina (i to za one dubljeg džepa) na snagu je stupio 2012., nakon gotovo tri godine izrade, a nove izmjene izglasalo je Općinsko vijeće na sjednici u prosincu. No, ne bez rasprave vijećnika - za njega nisu glasali predstavnici marčanske oporbe.

- Umjesto da Općina insistira na realizaciji kompleksa za smještaj osoba treće životne dobi, vi predlažete da glasamo za naselje s kućama za odmor, poručila je načelniku Marijanu Kostešiću vijećnica HSU-a Vesna Biletić prema kojoj je općini potrebna ustanova za smještaj umirovljenika.

- Ova je promjena po želji vlasnika zemljišta. Da mi njihov prijedlog i odbijemo izglasati, od prvotnog kompleksa za starije ne bi bilo ništa, rekao je općinski pročelnik Zlatko Cetina.

Namjeran put k apartmanizaciji?

U raspravu se uključio i Anđelo Valić iz HSU-a sugerirajući da je investitorima očito ispočetka bila u planu gradnja apartmana.

- Svugdje gdje je u Istri na vlasti IDS s SDP-om kupuju se zemljišta za dva crna-dva bijela pa se ide u prenamjenu i na kraju apartmanizaciju čime se pogoduje odabranima. Ako u Općini ima imalo dobre volje, možemo odlučiti ne donositi ovakvu odluku, rekao je Valić. Cetina je na to reagirao riječima da je na tom području Krase gradnja bila predviđena još prije osnutka Općine Marčane, da je zemljište bilo u vlasništvu Rakljanca koji ga je urbanizirao i prodao.

- Kada smo donosili prvotni UPU Krase namijenjen starijim osobama, sumnjao sam da li će biti ikada realiziran, između ostalog i zbog infrastrukture koju treba dovesti do tog područja. Što se tiče objekta za umirovljenike, isti vlasnici planiraju takav kompleks napraviti u Loborici gdje im je to isplativije. Uostalom, naši penzioneri si ne bi ni mogli priuštiti smještaj u takvim luksuznim vilama, rekao je načelnik Kostešić.

Tvrtka Rakalj planira s novim partnerom, koji je izostao za realizaciju umirovljeničkog naselja, ima namjeru realizirati 20-ak vila za odmor te objekte ugostiteljsko-turističkih sadržaj. "Ovakav koncept izgradnje bi višestruko umanjio gustoću korištenja zemljišta planiranu u važećem planu", piše u dopisu Općini Matija Žagar, direktor Raklja. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter