Umjesto pečalbe, sami si osigurali plaću

Dean i Bojan Palin (M. MIJOŠEK)
Dean i Bojan Palin (M. MIJOŠEK)

Umjesto da čekaju bolju poslovnu priliku ili, poput mnogih visokoobrazovanih vršnjaka, potraže posao u inozemstvu, braća Dean (33) i Bojan (27) Palin odlučili su se sami zaposliti te su početkom lanjskog listopada, uz novčanu potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pokrenuli vlastitu tvrtku Palin geodeti. HZZ je ovim mladim geodetima u sklopu mjere za samozapošljavanje dodijelio ukupno 50.000 kuna koje u roku od 90 dana od pokretanja tvrtke moraju opravdati, odnosno dokazati da su ih namjenski utrošili.

Složna braća

Iako je Dean već imao siguran posao u privatnoj geodetskoj tvrtki, ipak je odlučio zajedno s bratom pokrenuti posao. Bojan je, pak, u drugoj tvrtki bio na stručnom osposobljavanju bez mogućnosti stalnog zaposlenja, ugovor mu je dvaput produžen, a budući da situacija u firmi nije bila sjajna, neko je vrijeme proveo i na čekanju.

- Nakon desetak godina rada u struci, imao sam dovoljno iskustva za pokretanje vlastite tvrtke. Dobiveni novac bio je dovoljan za najam ureda, njegovo opremanje računalima te kupnju opreme za rad. Recimo, totalna stanica (instrument za mjerenja u geodeziji) stajao je oko 3.500 eura, kaže Dean. Objašnjavajući zbog čega su krenuli u riskantan posao u vrijeme krize, kaže da su optimistično razmišljali.

- Ako je ovo dno, gore ne može biti. Ipak su vidljivi pozitivni pomaci: još uvijek traje postupak legalizacije jer su mnogi predali nepotpune prijave i pretpostavljam da će tu biti posla barem još dvije, tri godine. Donesen je i novi zakon kojim je geodezija postala važan dio projektiranja objekata. Sada se mora izraditi geodetski projekt, sličan arhitektonskom, a to je složen posao koji traje od  samog projektiranja kuće do njene izgradnje, objašnjava Dean. Dosad su odradili 20-ak projekata, što im osigurava plaću, ali i pokrivanje drugih troškova poslovanja. Klijente pronalaze što na temelju ranijih poznanstava, što po preporuci i obojica su složni u tvrdnji da ima perspektive za geodete.

Voljni raditi

- Dovoljno smo mladi i voljni raditi te svakom poslu, pa i onom najmanjem, pristupamo jednako. Pula je malo zasićena, no prostora u Istri ima. Potpora HZZ-a je odskočna daska za pokretanje posla, no ukoliko želite raditi i trudite se, možete upoznati određeni broj ljudi. Dosadašnje su reakcije bile pozitivne i nadamo se s vremenom proširiti krug klijenata, veli Dean.

Prije osnivanja tvrtke i sami su, poput kolega s fakulteta, razmišljali o odlasku u inozemstvu. Mnoge njihove kolege uspjele su se zaposliti u norveškim kompanijama koje istražuju naftu. No, nekoliko mjeseci nakon što im na prijavu nitko nije odgovorio, pružila im se prilika za samozapošljavanje.

Braća Palin za nekoliko dana kane aktivirati i vlastitu web stanicu, a mladima koji eventualno oklijevaju upustiti se u biznis, poručuju da se raspitaju o mogućim potporama te da ne čekaju posao, već ga sami pokrenu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter