Umjesto odgovornosti - prijetnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zora Lažeta poslala nam je odgovor na pitanje jesu li vlasnici ugostiteljskog objekta "F & N" na katu zgrade pulske tržnice bili u mogucnosti ocistiti prostor nakon što ga je zatvorila sanitarna inspekcija i tko je kriv za to da je hrana, koja je u meduvremenu u zatvorenu objektu trulila, uništila ugostiteljski inventar i zasmrdila cijeli kat tržnice.

U svome odgovoru Lažeta je kronološki navela da je 4. kolovoza 2010. sanitarni inspektor Odjela za Istru i Primorje obavio inspekcijski nadzor ugostiteljskog objekta "F & N" te donio usmeno rješenje kojim se Nardinu Hodži zabranjuje djelatnost zbog utvrdenih higijenskih i sanitarno-tehnickih nedostataka.

"Umjesto da preuzme odgovornost za svoje poslovanje, stranka je posegnula za prijetnjama i omalovažavanjem inspektora do te mjere da je sanitarni inspektor zatražio pomoc MUP-a. Objekt je bio zatvoren do 6. kolovoza, kada ga stranka samoinicijativno otvara, te pocinje obavljanje ugostiteljske djelatnosti i izjavljuje da ce i dalje usluživati hranu i raditi kako je to radio dosad. Sanitarni inspektor stoga pristupa prisilnom izvršenju rješenja, za što je opet zatražena pomoc MUP-a i djelatnika tržnice kako bi se postavili službeni pecati na metalne rešetke", navodi se u odgovoru te napominje i da su rešetke bile spuštene do pola, tako da je ulaz u objekt bio moguc.

U odgovoru Ministarstva dalje navode da je na rješenje sanitarne inspekcije stranka podnijela žalbu koju je Ministarstvo odbilo.

"Krajem listopada vlasnik ugostiteljskog objekta podnosi sanitarnom inspektoru pismeni zahtjev u kojem traži da se uklone pecati jer ce u tom prostoru pokrenuti novu djelatnost. Inspektor obavještava stranku da ce pecate ukloniti 15. studenog, s tim da stranka mora prisustvovati nadzoru i predociti dokaze o promjeni djelatnosti. No, buduci da vlasnik inspektoru nije priložio dokaze o pokretanju nove djelatnosti, odreduje mu se rok u kojem to mora uciniti. Stranka, navodi se dalje, nije otklonila nedostatak te je u meduvremenu pokrenula upravni spor", piše u odgovoru.

U svom ocitovanju iz Ministarstva napominju da se direktor Tržnice d.o.o. obratio inspektoru s molbom da se nešto poduzme zbog širenja neugodnog mirisa iz prostora te je izjavio da je stranka ušla u prostor i otvorila rashladne uredaje iz kojih se širi smrad. Nardin Hodža, piše dalje, 1. ožujka ponovo podnosi pismeni zahtjev kojim traži uklanjanje službenog pecata te se odreduje da ce se to uciniti 9. ožujka. O tome, veli Lažeta, obavještavaju i stranku, no ona, zbog problema s dostavom, nije primila obavijest na vrijeme. Stranka stoga i osobno dolazi u ured sanitarnog inspektora, kaže da želi suradivati, premda i dalje tvrdi da je inspektor odgovoran za nastalu situaciju. Tada, tvrdi se u odgovoru Ministarstva, stranka izjavljuje da se "ne želi saginjati da bi ušao u objekt".

Na kraju, sanitarni inspektor 16. ožujka napokon uklanja pecate i o tome sastavlja zapisnik u kojem medu ostalim navodi da stranka može izvršiti temeljito cišcenje, pranje i dezinfekciju, a da, kako bi mogli usluživati hranu, vlasnici moraju priložiti dokaze o otklanjanju nedostataka utvrdenih prvotnim rješenjem iz kolovoza prošle godine. To rješenje, zakljucuje se u odgovoru, stanka nije prihvatila niti ga je željela potpisati.

Direktor Tržnice Renato Perc na naš upit odgovorio je da je slucaj tog objekta preuzeo od bivšeg direktora, ali osobno o tome s njim nije razgovarao. Dodaje da je tek jedan sporadican kontakt imao s bracom Hodža kada ih je zamolio da ociste prostor, što su mu oni obecali i ucinili. O namjeravanoj prenamjeni djelatnosti, kaže, ne zna ništa, jer, iako bi se zakupci za tako nešto trebali obratiti Upravi Tržnice, oni to do danas nisu ucinili, a direktor sumnja da ce do prenamjene djelatnosti uopce i doci. (Borka PETROVIC)

Braca Hodža: Uskoro pocinjemo s radom

Braca Hodža kažu da ništa od navedenog nije istina te da se "iz Zagreba samo vade". Uz rijeci da skupljaju sve papire kojim ce dokazati da ih se nepravedno šikanira, navode da je cijeli slucaj preuzeo odvjetnik te stoga trenutno ne žele detaljnije ulaziti u cijelu pricu. Naveli su nam ipak da objekt polako ciste, s tim da su sve frižidere morali baciti, te da ce uskoro opet poceti s radom.


Podijeli: Facebook Twiter