Umjesto o aktualnostima Kajin o novinarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tema presice saborskog zastupnika Damira Kajina i dopredsjednice IDS-a Nevije Poropat u sjedištu poreckog ogranka uoci odlaska u Kastav na sastanak Kukuriku koalicije trebala je biti aktualno stanje u Porecu.

Kajin se, medutim, najprije obrušio na novinara Glasa Istre Gorana Prodana, kojeg je proglasio sinonimom za "politicki angažiranog novinara", a zamjerio mu je "izrugivanje sa svima" u osvrtu tiskanom u prošlu subotu.

"Prodan nije napisao da se sa svojom listom javlja na izbore, da je cetiri godine novinar, a onda za izbore politicar. Neka se konacno ljudi opredijele žele li biti neovisni novinari ili politicari", grmio je Kajin.

Potpisana novinarka podsjetila je da nezavisna lista koju je nosio Prodan nije izašla na prošle izbore, zapravo vec dvije godine ne postoji, a Prodan s njom nema veze vec nekoliko godina. Kajin na to nije imao što dodati.

Svoju ljutnju usmjerio je potom na druge novinare i MUP, odnosno na njihovo priopcenje u kojem napad na dogradonacelnika Poreca Edu Kosa nije okarakteriziran kao pokušaj ubojstva, nego kao dovodenje života u opasnost.

"Nadam se da ce pronaci atentatora i ne želim vjerovati da ga ovom kvalifikacijom žele unaprijed amnestirati. Pa imaju pištolj i prigušivac rucne izrade, imaju cahuru, a navodno i metak. Treba im još jedino vizitka pocinitelja. A u meduvremenu se mediji izruguju ovom napadu, spominjuci dugove i žene", rekao je Kajin.

Potpisana novinarka podsjetila je Kajina da je on prvi javno progovorio o napadu na Kosa kao mogucoj kradi i u tom kontekstu spominjao Kosov "šugaman i postelju u spavacoj sobi", na konferenciji za novinare održanoj u gradskoj palaci prošlog tjedna. Ni na to Kajin nije imao valjan odgovor.

U nizu optužbi uperenih protiv novinara i medija našla se ponovno i anonimna prijava protiv vrha IDS-ove vlasti u Porecu, koju Kajin i dalje zove "novinarskim uratkom". Rekao je da policija provodi istragu u gradskoj upravi, ali da se Facinkom sigurno nije nitko u gradu okoristio.

"Siguran sam 100 posto da je to tako, pa poznate Edija Štifanica. Država jedino za porecku dvoranu nije dala niti jednu kunu, tek nešto zemljišta", rekao je Kajin. Ponovno su novinari morali ukazati na to da treba baratati cinjenicama: da na Facinki nema dvorane, nego da je sportska dvorana na - Žatiki.

Kajin nije propustio prokazati tužbu HDZ-a protiv Grada Pule u vrijeme dok clanovi HDZ-a zbog korupcije borave u Remetincu. "Treba konacno reci da je HDZ doduše stvorio državu, ali je uništio naciju. Hrvatske je paralizirana, blokirana i prestrašena, a gradani opravdano gnjevni", rekao je Kajin.

Na novinarsko pitanje je li Kos u sukobu interesa s obzirom na to da je vlasnik dviju tvrtki, Kajin je rekao da sukoba nema buduci da je Kos prenio poduzeca na trecu osobu. Novinare je zanimalo i što ce Kajin uciniti ako DORH i USKOK na temelju anonimne prijave utvrde da su gradski celnici krivi. "Za pocetak cu se ispricati", rekao je Kajin.

Novinare je na stolu docekala kopija rješenja zamjenika županijske državne odvjetnice Edddyja Putigne od 11. studenog, kojim je odbacena kaznena prijava Asje Piplovic protiv gradonacelnika i dogradonacelnika Poreca te odvjetnickog ureda Bilobrk. Novinari nisu imali prilike pogledati dokument prije presice, a Kajin i Poropat nisu o njemu govorili. (S. MATEJCIC)

Povelja o nenasilju

Informacija Nevije Poropat da je uz samo jedan suzdržan glas vecer prije Skupština Istarske županije donijela Povelju o nenasilju prošla je gotovo nezapaženo medu novinarima s obzirom na teme koje je otvarao Kajin. Poropat se, doduše, obrušila i na prvaka Ladonje Plinija Cuccurina, koji je na skupštini tražio više novca za prevenciju raka: "On je prvi koji bi trebao izdvojiti za to, a znamo i zašto. Od pušenja se u Hrvatskoj godišnje razboli dvadesetak tisuca ljudi, a umire 12 tisuca", rekla je Poropat.


Podijeli: Facebook Twiter