Umjesto na policiju, ubojica iz Liegea u krvavi pohod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Minutom šutnje zastupnici parlamenta Valonije odali su u srijedu pocast cetirima žrtvama ubojice iz Liega koji je, prije nego je sebi presudio metkom u celo, krvavi pohod izveo na dan kada se trebao javiti policiji od koje je strahovao kao i od povratka u zatvor, objavile su u srijedu lokalne pravosudne vlasti.

Prema patološkom nalazu 33-godišnji Nordin Amrani ispalio je sebi metak u celo, rekla je tužiteljica u Liegeu i dodala da ubojica za sobom nije ostavio nikakvu poruku kojom bi objasnio svoj postupak.

Ranije osudivan Belgijac marokanskog porijekla pucao je u utorak na prolaznike i bacio granate na glavnome trgu u Liegeu.

Broj žrtava smanjen je jer je 70-godišnjakinja za koju se vjerovalo da je ubijena zbrinuta u bolnici, ali je u teškom stanju. Ostale žrtve, dvije adolesecentice i 17-mjesecno dijete, Amrani je ubio na ulici, a 45-godišnju spremacicu u svome stanu.

Osuden na pet i po godina zatvora zbog nedopuštena držanja oružja, prodaje narkotika i krijumcarene robe, Amrani je izdržao tri godine kazne prije uvjetnog otpusta u listopadu 2010.

Amrani je pucao po gradu u utorak upravo u vrijeme kada se morao javiti policiji za poroke, potvrdilo je pravosude. Njegov odvjetnik otkrio je da je njegov klijent imao niz prijava.

- Bio je to delinkvent koji je citav svoj život proveo u nevoljama: sud za maloljetne prijestupnike, kazneni sud, prizivni sud..., rekao je državni odvjetnik iz Liegea Cedric Visart de Bocarne i naglasio da je istraga pokazala da je ubojica svoj napad pomno pripremio.

Sudski izvori potvrdili su da Amrani nije dosad bio povezan ni s kakvim ubojstvom. U napadu je ranio pet osoba koje su u teškome stanju u bolnici, 125 je lakše ranjenih, a 40 osoba primilo je psihološku pomoc.

- Povjerio mi je da je ocajan i da ga ponekad muce mracne zamisli te je paraonicno vjerovao da ga policija zlostavlja, rekao je za list La Meuse odvjetnik Abdelhadi Amrani (koji su ubojicom nije u rodbinskoj vezi).

U ubojicinom domu policija je pronašla 9.500 komada oružja, a Amrani nije uopce imao dozvolu za nošenje oružja.


Podijeli: Facebook Twiter